Linux'a eklenmesi uzun süren ama neredeyse eklenmesi şart olan bir tarayıcıydı Google Chrome. Açık kaynak kodlu sistemin açık kaynak kodlu tarayıcısı benzetmesini yapmamız yanlış olmasa gerek. Google Chrome, tüm özellikleri birbirinden güzel ve web kullanımını ciddi anlamda hızlandıran bir tarayıcı.
Böyle bir tarayıcıyı bütünüyle anlatmak çok da kolay olmasa gerek. Yine de işte karşınızda tüm özellikleriyle Google Chrome!
Önceliği hız özelliğine vermek gerekir. Çünkü hız konusunda Google Chrome ve diğer tarayıcılar diye ayırmak lazım. İşlem kapasitesi, kod çözüm hızı, sayfa görüntüleme hızı, açılış hızı vs. hızı şeklinde bir tarayıcıdan bekleyebileceğiniz her türlü maksimum performansı sunuyor. Sekmeler arası geçiş ve çoklu sekmelerde de bilgisayarı yormayan bir yapısı var.
Sekmeli tarayıcılar artık günümüzün ihtiyacı. Birçok kullanıcı, kesin olarak birden fazla siteyle uğraşıyor ve hepsi hemen elinin altında olsun istiyor. Bu yüzden de artık tüm tarayıcılarda sekme özelliği mevcut. Böyle bir ortamda Google Chrome'un da yapması gereken belli. Hepinizin aklına gelebileceği gibi hız faktörü söz konusu. Ne kadar çok olursa olsun bütün sekmeler arasında kusursuz bir şekilde geçiş yapabiliyorsunuz. En ufak bir bekleme ya da kasılma yaşamadan bunu yapabilmeniz de Google Chrome'un başarısı olsa gerek. Bunu yaparken oldukça az kaynak kullanıyor olması ( Bellek (RAM) kullanımı diğer tarayıcılardan %50 - %90 daha az) "Daha ne isterim ki?" dedirtecek cinsten.
Google Chrome'da hız ve performansı yüksek tutabilmek için her şey yapılmış, 10 ayrı sekme açıp denediğimizde bellek (RAM) kullanımı 100MB civarında dolaştı ve artan sekme sayısına göre bellek kullanımı çok az bir şekilde artıyor. Rakiplerinde 10 sekme açıldığında bu kullanım 200MB ve üzerine çıkıyor.
Yer İşaretlerini (Sık Kullanılanlar) ve Geçmişi Senkronize Etmek
"Peki ama benim şu an kullandığım tarayıcımda bir sürü kullanıcı adı, şifrelerim, kayıtlı sitelerim var. Her şeyim orada ben ne yapmalıyım?" diyenleri de düşünmüş Google Chrome. Yükledikten sonra diğer tarayıcılardaki bilgileri almak isteyip istemediğiniz zaten soruluyor. Oldu da bilmiyordunuz ya da karşınıza çıkmadı bu seçenek. İstediğiniz herhangi bir zamanda "Google Chrome Ürününü Özelleştir ve Denetle" sekmesinden "Yer işaretlerini senkronize et" seçeneği ile bunu yapabilirsiniz.
Yeni Gizli Pencere
Windows sürümünden aşina olduğumuz ve oldukça ilgi gören diğer bir özellik ise "Gizli Pencere". Yeni bir "Gizli Pencere" açtığınızda, girmiş olduğunuz tüm bilgiler ve gezmiş olduğunuz site bilgileri pencere kapandığında otomatik olarak siliniyor.
(Yukarıda resimde görüldüğü gibi "Uygulama kısayolları oluştur" butonuna basarak sitenin kısayolunu masaüstü ve uygulamalar menüsüne ekleyebiliriz)
İnternet'te geziniyorsunuz ya da çok sık girdiğiniz siteler var. Adres çubuğundan veya adres çubuğuna ismini yazarak sitelere bu şekilde girmekten çok sıkıldınız. Bunun için uygulama kısa yolları oluşturmanız yeterli. Bu şekilde en çok ziyaret ettiğiniz sitelerin linkini masaüstünüzde görebilirsiniz.
Google Chrome'da, güvenlik olabildiğince üst düzeyde tutuluyor . Girmek istediğiniz sitenin içeriğini görüntülemeden önce arka planda kontrol ediyor ve sisteminize zarar verebilecek yazılımlar söz konusu ise bu tehlike hakkında sizi uyarıyor. Bu şekilde İnternette gezinirken bilgisayarınıza zarar verebilecek her türlü riskten de uzak durmuş oluyorsunuz. Bir kez daha hız özelliğini vurgulamakta yarar var. Tüm karşı içeriği tarama ve uyarı verme süreci bir kaç saniyeyi geçmiyor. Sadece saliseler içinde 100 civarında kod ve içerik taranıyor.
Sonuç
Google Chrome'un, Windows sürümünden yaklaşık bir yıl sonra çıkan Linux sürümü'de gayet başarılı olmuş diyebiliriz. Hız, güvenlik ve performans deneyimlerini bizzat sınamak isteyen Linux kullanıcıları vakit kaybetmeden aşağıdaki linki kullanarak, Google Chrome'u ücretsiz olarak indirebilir.