Toshiba'dan birkaç dakika içinde şarj olan batarya



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Toshiba, kapasitesinin yüzde 90'ını birkaç dakika içinde şarj edebilen ve kısa devrelere karşı oldukça dayanıklı, yeni bir Lityum-iyon pili üretmeyi planlıyor.

SCIBSuper Charge Ion Battery (SCIB), şirket tarafından geliştirilen patentli teknolojisiyle geliştirilmiş bir Lityum-iyon pili olup, hem endüstriyel hem de elektrikli taşıt uygulamalarında ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere tasarlanmış.

Yıllar süren bir geliştirmenin ürünü olan bu pil, aylık 150,000'lik üretim adediyle endüstriyel pazar için üretilmeye başlandı.

Toshiba'dan yapılan bir açıklamada, şirketin Japonya'nın kuzeybatısında bulunan Kashiwazaki bölgesinde kuracağı yeni bir fabrikada bu pillerden ayda on milyonlarca üretim adedine çıkmayı planladığı belirtildi. Bu fabrikanın inşaatının 2009 yılının sonlarında başlayacağını söyleyen Toshiba sözcüsü Hiroko Mochida, üretime de 1 yıl sonra başlamayı planladıklarını açıkladı.

Mochida, "Yaklaşık yarım milyon dolarlık bir yatırımın ürünü olan bu fabrikanın ilk üretimi, büyük bir olasılıkla endüstriyel ve elektrikli araçlar pazarı için gerçekleştirilecek." dedi ve aynı üretim hattıyla dizüstü bilgisayarların pillerinin de üretileceğini söyledi.

Eylül ayındaki Japonya'da düzenlenen Ceatec fuarında Toshiba, bir SCIB piliyle çalışan bir dizüstü bilgisayarı tanıttı. Bu pil, performansını 6,000 şarja kadar koruyabiliyor ( normal Lityum iyon pillerinin ömürlerinden 10 katından daha fazla) böylece bir dizüstü bilgisayar, herhangi bir pil değişikliği olmadan tüm ömrünü SCIB piliyle sürdürebiliyor. Tasarımı sayesinde, bozulduğunda ya da hasar gördüğünde alev alma ihtimali ya da kısa devre yapma ihtimali en aza indirilmiştir.

Her SCIB pili, 2.4 voltluk nominal bir voltaj ve saatte 4.2 amperlik bir akım kapasitesine sahip. Bu pillerden on tanesi birleştirilerek endüstriyel alanda kullanılabilirken, daha az sayıda pil ile dizüstü bilgisayarların enerji ihtiyacı karşılanabiliyor.