Microsoft "Vista Uyumlu" değişikliklerden dolayı Intel'in 915 çipsetini eleştirdi



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Intel'den baskı görmeden önce ve "Vista Uyumlu" pazarlama programının gereksinimlerini düşürmeden önce Microsoft, TechNet Web sitesinde, Vista'ya geçmeyi planlayan kullanıcıların, Intel'in 915 grafik çipini kullanmamaları gerektiğini söyleyen bir makale yayınladı. Microsoft'taki dâhili e-postalar bu makalenin yayımlandığını kanıtlıyor.

intel microsoft2005 yılının Temmuz ayında yayımlanan bu makale, Intel yetkililerini kızdırdı ve Intel ile Microsoft yetkilileri arasında karşılıklı bir suçlama başladı. Intel'dekiler, Microsoft'un kendi ürünleriyle ilgili bilgisayar kullanıcılarını, kasıtlı olarak yanlış bir şekilde yönlendirdiğini iddia ederken, Microsoft yetkilileri de Intel'in Vista'nın gelişmiş grafiklerini kaldırabilecek bir çip yaratamadığını söyledi.

Bağımsız bir yazar tarafından yazılan ve site yönetimi tarafından hemen geri çekilen, TechNet makalesi, X-bit Labs sitesinde "Microsoft, Windows Vista için bütünleşik grafik işlemcileri Kullanmamayı Öneriyor" başlıklı bir haberin yayınlanmasına neden oldu. Yazıda orijinal makaleden birçok alıntı yapılmıştı.

Bir alıntı, Intel'in dikkatini çekti. Intel çalışanı Marty Johnson, 5 Ağustos 2005'te Windows grubunun iki Microsoft yöneticisi Ty Carlson ve Rajesh Srinivasan'a "Çocuklar, burada gerçekten iyi arkadaşlar edindiniz," şeklinde bir yazı yazdı. Johnson daha sonra TechNet makalesinden birazcık alıntı yaptı: "Windows Vista web sitesinden alıntı yapılmıştır: "Hangi çip setin tamamıyla destekleneceği henüz netlik kazanmadı fakat bu noktada, NVIDIA veya ATI'nin yüksek kaliteli çip set seçimlerinin öne çıktığını söyleyebiliriz - ilerleyen dönemde daha somut bilgiler vereceğimizden emin olabilirsiniz."

Aynı günün sonunda Carlson, o dönemde Vista'nın istemci sürümünün geliştirilmesinden sorumlu olan deneyimli yöneticiler olan Will Poole ve Chris Jones'a bir e-posta yolladı. Yaklaşık altı ay sonra, bir tartışma sırasında Poole, Microsoft'un, program için tanımladığı grafik setine koydukları kuralları gevşetmesiyle sonuçlanan çıkış noktasını başlattı.
Carlson, Microsoft dilinde, "Kafalarınızı kaldırıp Intel ile olabilecek muhtemel gerginliği düşünmenizi istiyorum." dedi. "Gerginlik" kelimesini kullanmadaki amacı, bu konunun Intel ile tartışmaları arttırabileceğini vurgulamaktı. Carlson, tartışma yaratan TechNet makalesinden ve daha sonra bu makaleyle ilgili çıkan Xbit Labs haberinden alıntılar yapmaya devam etti: "Intel, çalışanlarının bütünleşik mobil WDDM'yi Beta 2'ye kadar yetiştirmek için adeta köle gibi çalışmasına karşın, çıkan bu yazıdan oldukça rahatsız oldu. Intel'i aradım ve durum açıkladım, makalenin yayınlanmasının durdurulması üzerinde de çalıştığımızı söyledim."



WDDM'nin açılımı Windows Device Driver Model', yani Windows Aygıt Sürücüsü Modeli. Bu isim, Windows Vista ile birlikte Ocak 2007'ye kadar çıkacak olan sürücü yapısına verilen isim ve Vista Uyumu programında kritik bir öneme sahip.

Poole ya da Jones ikilisinden biri bir mesaj gönderdiyse bile bu mesaj, 17 aydır Vista Uyum grup davasına bakan ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Marsha Pechman tarafından Pazartesi günü açıklanan mesajların arasında bulunmuyordu.

microsoft binaCarlson ve Windows istemci grubunda genel müdürlük yapan Michael Wallent, 8 Ağustos 2005'te bir araya geldi ve Intel'i kızdıran tavsiyelerin olduğu o makalenin nasıl onaylanarak yayımlandığıyla bağlantılı olarak Poole'un durumunu masaya yatırdılar. Bu gidiş gelişler, Intel'in bütünleşik grafik çip seti için Vista düzeyinde sürücüler oluşturmakta zorlandığını hem Microsoft'un hem de Intel'in bildiğini, açık ve net bir şekilde ortaya koyuyor.

Carlson, TechNet makalesindeki cümlelerin "durumu tam olarak tarif ettiğini" kabul etse de, Intel'in biraz ağır davrandığını ima etti fakat daha yumuşak bir dilin kullanılmış olması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Wallent, Carlson'ın görüşlerine katılmıyordu ve "Yanlış bir şey yaptığımızı düşünmüyorum. Müşteri için yapılması gereken en doğru şey nedir?" sorusuyla kendi görüşlerini belirtti.

Yarım saat sonra Carlson, Michael Wallent'a yanıt verdi ve şöyle dedi: "Teknik açıdan "haklı" olduğunu biliyorum Michael, fakat nezaket açısından durum "haklı" olmaktan biraz daha farklı. Ekibinizin Intel'e kızgın olduğunu biliyorum ve bu kızgınlığınızın doğru olduğunu da söylemeliyim. Intel, teknolojinin çok gerisinde ve bu onlara çok açık bir şekilde bu yazıyla hissettirildi. Ama onlar, bu gerçeği daha önceden beri biliyorlar. Yönetimleri de biliyor. Intel'in ortakları da biliyor. Fakat onların yerinde ben olsaydım, o zaman ben de Microsoft'a kızardım," diyerek sözlerine devam etti. Carlson, "Ürün hattımın iyi olmadığını ben de biliyorum ama gece gündüz çalışan 20 kişilik bir yazılım geliştirici ekibim var, bu gibi makaleler, çok önemli bir zamanda Intel geliştirme ekibini yaralamaktan ve onları demoralize etmekten başka bir işe yaramıyor." diyerek Wallent'a verdiği yanıtı tamamladı.



Wallent, Carlson'ın bu yanıtına cevaben dakikalar sonra bir mesaj gönderdi. Mesajda Wallent, "Bu e-postanın düşünceliliği için minnettarım fakat düşüncelerine katılmadığımı söylemeliyim." diyerek söze başladı ve "Intel w/alviso (915 bütünleşik grafik çip setinin kod adı) ile gerçeği ört bas etmeye çalışıyor. Kullanıcılar, bunu beta 1 kullanırken anlayabilecekler, beta 2 çıktığında ve geniş kitlelere ulaştığında, bu gerçek daha çok kullanıcı tarafından keşfedilerek, daha da bilinir hale gelecek." dedi.

Wallent sözlerine şu şekilde devam etti: "Açık sözlü olmadıkları için, durumu olduğundan daha kötü hale getiriyorlar. Eğer alviso hayır, lakeport evet, calistoga evet, 2006+ evet deselerdi, bugün şu anda bulunduğumuz yerden, çok daha iyi konumda olurduk. Bu, kullanıcılara sunmamız gereken doğru bir bilgi. Bu bilgi, Intel'in geliştiricilerine yöneltilmiş bir saldırı değil ama doğru olduğu da bir gerçek."

Wallent ayrıca, Intel'i 915 çip setinin Vista'yı kaldırabildiğiyle ilgili gerçekleri çarpıtarak okuyucularına yansıttığını söyleyerek, bu konuda Intel'i suçlu gördüğünü belirtti ve ekledi, "Bizim de gördüğümüz gibi, Intel'in kendi web sayfası, insanları yanlış yönlendiriyor."

Basına açıklanmayan diğer bir çok e-postalardan birinde Srinivasan, Intel'in web sayfasındaki birçok problemi dile getirdi. Srinivasan, Intel'in kendi web sayfasında, 915 çip setinin, optimal Windows Vista deneyimi sağladığını iddia ettiğini söyledi ve bunun doğru olmaktan çok uzak olduğunu belirtti.

Srinivasan, "915 çipseti, optimal bir Windows Vista deneyimi sağlamıyor, bu konuda da insanlar, kesinlikle yanlış bilgilendiriliyor." dedi ve sözlerini şu şekilde noktaladı, "915 çip seti, Windows Vista için önerilen donanımlar listesinde bile olmamalı."

Carlson'a, Wallent'a ve Microsoft'ta bilinen diğer üst yöneticilere gönderilen uzun mesajın devamında Srinivasan, vardığı sonucu şöyle açıkladı, "En azından Intel, kendi platformlarının Windows Vista özelliklerini ne derecede destekleyebildiğiyle (ya da destekleyemediğini) ilgili, doğru bilgi vermesini isterdim. Doğru bilgi sağlamak yerine, müşterilerimizin akıllarını karıştırıyorlar. Böyle yanlış bilgilere dayanarak büyük şirketlerin satın aldığı binlerce PC sistemiyle ilgili, muhtemelen çok fazla CPE (müşteri ve iş ortağı deneyimi) sorunuyla karşılaşacağız."

Nisan 2007 tarihinde başlayan, Vista Uyumluluk Davası, Nisan 2009'da görüşülmek üzere ertelendi. Davacılar Microsoft'un, bilgisayarlara Vista'yı çalıştırabileceği konusunda onay vermesi ile ilgili suçlamalar yöneltiyor. Microsoft'un, bu bilgisayarların sadece Vista Basic'i kaldırabileceğini bildiğini iddia ediyorlar. Bu basit sürümde, Aero ara birimi bulunmuyordu.
Microsoft, suçlamaları reddetti ve kendilerine yöneltilen bu iddiaları yalanladı.

Şirketin bağlantılarıyla ilgili daha önce yapılan açıklamalarda, Microsoft'un Vista uyumlu bilgisayarlarla ilgili grafik donanımı gereksinimlerini düşürmesinin, Hewlett-Packard'ı kızdırdığı ve Microsoft yöneticilerinin, Vista'nın piyasaya çıkış tarihinden 1 yıl önce, Vista ile Apple Mac OS X işletim sistemi arasında kıyaslama yapılmasından korktuklarını ortaya çıkardı.