Microsoft: 180 milyon Vista satıldı



Ekleyen
cetin
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft bugüne kadar 180 milyon Windows Vista lisansı sattığını ve bu talebin geçen yıldan beri sürekli artış gösterdiğini duyurdu. Fakat açıklanan satış rakamları doğruysa talep Microsoft'un dediği gibi artmıyor aksine düşüyor olabilir.

Microsoft'un büyüyen ticaret rakamları ve bilanço tablosu oldukça etkileyici. Geride kalan 12 ayda şirket 60.42 milyar dolarlık bir satış rakamı ve 17.68 milyar dolarlık net kâr elde etti. Şirketin bu rakamları çok daha ileriye taşıyacağı tahmin ediliyor: Microsoft şuan itibariyle 23 milyar dolar kâr etmiş durumda.

Microsoft: 180 milyon Vista satıldıŞirket son çeyrekteki gelir artışının özellikle Windows Server ve SQL Server gelirleri, 2007 Microsoft Office sistemlerinin ve Windows Vista'nın artan lisans anlaşmaları ve Xbox 360 platformu satışlarının artışı sayesinde gerçekleştiğini açıkladı. Dolar kur oranları da yabancı satışlarda artışa yardımcı oldu: Yabancı döviz kuru oranları şirketin bu çeyrekteki gelirinde yüzde 4'lük yani 542 milyon dolarlık bir yükselişe sebep oldu.


Özellikle Windows Vista satışlarının oldukça yüksek olduğu açıklandı. Vista OEM gelirleri 420 milyar dolara tekabül eden %13'lük artışla yükseldi. Windows işletim sistemlerinin ticari ve perakende lisans anlaşmalarından elde edilen gelirler yüzde 22'lik bir artışla 138 milyon dolara yükseldi. Bu yükselişte özellikle Yatırım Anlaşmaları ve telif haklarının korunması çabalarının rolü büyük. Microsoft'a göre dünya çapındaki bütün kaynaklardan toplam PC sevkiyatı özellikle gelişmekte olan ve gelişmiş piyasalardaki talepler sayesinde yaklaşık olarak yüzde 12 ila yüzde 14 artış gösterdi.

Yılın tamamı için Microsoft, Vista OEM gelirlerinin özellikle OEM lisanslı birimlerdeki yüzde 16'lık büyüme sayesinde yüzde 13'e tekabül eden 1.7 milyar dolarlık artış gösterdiğini açıkladı. Windows işletim sistemlerinin ticari ve perakende lisanslama gelirleri 209 milyon dolara yükseldi. İstemci yazılım gelirleri (Microsoft Office de dahil) Microsoft'un toplam gelirinin yalnızca yüzde 28'ini (16.86 milyar dolar) kapsıyor fakat bu gelirler net kârın aslan payını oluştuyor. Yani 13.05 milyar dolar.

Microsoft, Vista işletim sisteminin satışa sunulduğu Ocak 2007'den bu yana 180 milyon lisans satıldığını açıkladı. Fakat Vista'ya olan talebin Microsoft'un açıkladığı şekilde yükseldiği konusunda kuşkular mevcut. Bu talebin durağan olduğu ve hatta düştüğü bile iddia ediliyor.

Microsoft ilk ayda 20 milyon, ilk 100 günde 40 milyon ve ilk altı ayda 60 milyon Vista kopyasını sattığını duyurdu. Fakat bu rakamlar konusunda dikkatli olunmalıdır, çünkü açıklanan rakamlar 26 Ekim 2006'dan bu yana uygulanan ve Microsoft'un Noel sezonundan yararlanmasını ve elinde ürün yokken bile Vista satmasını sağlayan bir program olan "Express Upgrade" satışlarını da içeriyor.

Microsoft: 180 milyon Vista satıldıŞuan ki 180 milyonluk satış rakamı gerçek anlamda baz alınamaz çünkü bu rakama çeşitli cilt lisans anlaşmaları gibi bütün Vista satışları dâhil. Bu konuda elimizde daha güvenilir rakamlar bulunuyor: 2007 Ekiminin sonlarında ya da Vista'nın satışa sunulmasının 1. yıldönümünden hemen sonra Microsoft 88 milyon kopya ve 40 milyondan fazla lisans sattığını açıkladı, bu da toplamda 128 milyon adet anlamına geliyor. Bu rakam 12'ye bölündüğünde çıkan rakam aylık yaklaşık 10.6 milyon adetlik bir satış ortalamasına eşit. 9 ay sonra Microsoft görünüşe göre 52 milyon adet satış yapmış ve bu da Ekim 2007 ayından bu yana aylık ortalama 5.8 milyon kopya ve lisanslık bir ortalamaya tekabül ediyor.

Perakende kopyaları ve cilt lisans anlaşmalarını da içeren bu rakamlar gerçekte Vista'nın satışa sunulduğu ilk aylardaki satış performansının altında: 31 Temmuz'da ya da satışa başlandıktan 9 aydan kısa bir süre sonra Microsoft 60 milyon perkande kopya satmış kibu da yaklaşık ayda 6.7 milyon adete eşit.

Açıkçası kendi performansı hakkındaki detayları yalnızca Microsoft biliyor. Bazı rakamlar gerçeği tam anlamıyla yansıtmadığını ve Microsoft'un "Express Upgrade" satışlarını da ekleyerek satışları bulanıklaştırdığını da unutmayalım. Yani bu rakamlara şüphe ile yaklaşmak mümkün; Vista resminin Microsoft'un çizdiği kadar iyimser olmadığını düşünmeden edemesek de hiç kuşku yok ki Microsoft, Vista'dan oldukça iyi paralar kazanıyor.