Microsoft, Itanium Desteğini Bırakıyor



Ekleyen
cetin
Güncelleme Zamanı
05.04.2010

Microsoft, Intel'in Itanium işlemcilerini artık desteklemeyecek.

Geçtiğimiz cuma günü bir Microsoft blog'unda Microsoft'un, mevcut Windows Server işletim sistemi ile Intel'in Itanium işlemcisine verdiği desteği bitirdiği belirtildi.

Microsoft'ta görevli üst düzey bir ürün yöneticisi olan Dan Reger, Windows Server Division Weblog isimli blog'da Windows Server 2008 R2'nin Intel Itanium mimarisini destekleyen son Windows Server işletim sistemi olduğunu yazdı ve SQL Server ve Visual Studio'nun artık Itanium desteği barındırmayacağını belirtti.

Microsoft, Itanium Desteğini Bırakıyor

Bu haber, 64 bit Itanium işlemcilerinin, sunucu üreticileri tarafından daha yaygın olarak kullanılması için çaba sarf eden Intel tarafında büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Firma, pek çok ertelemeden sonra Şubat ayında Itanium işlemcisinin 4 çekirdekli sürümünü piyasaya sürmüştü. Fakat Red Hat hali hazırda Ocak ayı içerisinde gelecek Linux işletim sistemi dağıtımında Itanium desteğinin bulundurulmayacağını açıklamıştı.

Burton Group analisti Nik Simpson, Microsoft'un bu kararını, Intel'in, Itanium işlemcilerin en büyük avantajı olan güvenilirlik özelliklerini barındıran yeni çok çekirdekli Xeon 7500 serisi işlemcilerini piyasaya sürdüğü hafta açıklamasının bir tesadüf olmadığı yorumunu yaptı.

Simspon, Microsoft'un Itanium'u desteklemeye devam etmesinin tek nedeninin güvenilirlik olduğunu ve bu yeni işlemcilerin piyasaya sürülmesi ile Itanium desteğinin durdurulmasının zor bir karar olmadığını belirtti. Dan Reger da benzer ifadeler kullanarak Simpson ile benzer görüşlere sahip olduklarını belirtti. Reger ayrıca Microsoft'un 2018 Haziranına kadar Itanium tabanlı sistemler için genişletilmiş destek vermeye devam edeceğini belirtti.

Intel'in önümüzdeki 4 yıl içerisinde Itanium mimarisine sahip en azından 2 nesil işlemci daha geliştireceği biliniyor. Kendi PA-RISC işlemcisini geliştirmeyi durdurduktan sonra Itaium mimarisini kullanmaya başlayan HP ise Itanium ile yola devam edeceğini açıkladı.

Fakat Microsoft'un Itanium desteğini bitirme kararı platformun geleceği ile ilgili soru işaretleri uyandıracak gibi görülüyor. Microsoft'un hamlesinin Itanium açısından kötü fakat henüz çok büyük bir çöküş yaratacak bir durum olmadığı düşünülüyor. Hali hazırda Itanium işlemcilerinin çoğunluğu, Hewlett-Packard'ın Unix varyantı HP-UX kullanan sunucuların içerisinde satılıyor. Fakat yakın gelecekte Novell'in Suse Enterprise Linux (SEL),Groupe Bull'un GCOS ve HP'nin HP-UX ve OpenVMS işletim sistemleri gibi bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar işletim sistemi Itanium'u desteklemeye devam edecek.

Adı geçen işletim sistemlerinden sadece HP-UX ve OpenVMS yalnızca Itanium ile çalışıyor; GCOS and SEL ise x64 işletim sistemlerini de destekliyor. Bu da x64 işletim sistemlerinin artık Itanium'un güvenilirliğini yakaladığı düşünülürse firmaların Itanium desteğini durdurma kararlarını hızlandıracak gibi görülüyor.

Bir Microsoft yetkilisi ise Microsoft'un Itanium desteğini bitireceği ile ilgili Dan Reger tarafından Windows Server Division Weblog'da yazılan yazıyı doğrulamış durumda. Intel'den ise henüz bir açıklama gelmiş değil.