Microsoft, Windows 3.x'e devam etmiyor!



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft'un yakın bir zamanda Windows XP'den desteğini çekeceği için üzülüyorsanız, şirketin şimdilik sadece Windows 3.x'i sonlandırmış olması belki moralinizi düzeltebilir ve sizi yeniden ümitlendirebilir. Herşeye karşın XP desteği devam ediyor...

1 Kasım 2008 itibariyle Microsoft, Windows 3.x için lisans yayınlamayı durdu. Windows 3.x, ilk olarak Mayıs 1990'da piyasaya çıkmıştı.

BBC'nin haberine görei Microsoft, Windows 3.x'e 2001 yılının sonuna kadar destek sağladı fakat o günden bu yılın Kasım ayına kadar, 3.x katıştırılmış (embedded) bir işletim sistemi olarak hayatını devam ettirdi. Katıştırılmış bir sistem olarak Windows 3.x, nakit para kasalarında ve bilet satış sistemleri gibi cihazlarda kullanıldı.

Windows 3.1 Çıkış

Katıştırılmış işletim sistemi olarak Windows 3.x ayrıca, bazı Virgin ve Qantas uzak mesafeli uçuş yapan jetlerin eğlendirici sistemlerinde de kullanıldı.

Windows 3.x, Apple'ın Mac grafiksel kullanıcı ara birimine ciddi anlamda rakip olabilecek ilk Windows tabanlı işletim sistemiydi; çok hızlı bir şekilde bu rekabeti kazandı ve dünyanın favori işletim sistemi oldu.

Windows'un Geçmişi


Windows1  logoMicrosoft, ilk olarak 1985 yılında Windows adlı bir işletim ortamını tanıttı. Fakat bu işletme ortamı, bir MS-DOS eklentisi olduğundan, tam bir işletim sistemi değildi. Microsoft Windows 2.0 sürümü 1987 yılının Kasım ayında piyasaya çıkmıştı. Piyasaya çıkış tarihi Ocak 1988 olan Windows 2.03, işletim sistemini bölünmüş pencerelerden, üst üste binen pencerelere dönüştürdü. Bu durum, Mac üreticisi Apple Computer'ın kendi telif haklarının ihlal edildiği iddiasıyla Microsoft'a dava açmasına neden oldu.

1990 yılında çıkan Microsoft Windows 3.0 sürümü, ilk altı ayda 2 milyon kopya satışıyla büyük bir ticari başarı yakalayan, ilk Microsoft Windows 2.03Windows işletim sistemiydi. Bu işletim sistemi, kullanıcı arabirimine ve çoklu görev becerilerine eklemeler ve yenilikler getiriyordu.

Windows 3.x'i çalıştırmak için, 10MHz 8086/8088 bir işlemci, 640K RAM bellek, 7MB disk alanı ve CGA, EGA veya VGA grafik standartlarını destekleyen bir ekran kartı gerekiyordu. Windows Vista Home Premium'u çalıştırmak içinse, 32-bitlik 1 GHz'lik bir işlemci, 1 GB RAM bellek, 40 GB disk alanı ve en az 128 MB belleği olan bir ekran kartı gerekiyor.

Windows XP'nin normal desteği, 14 Nisan 2009'a kadar sağlanacak ve süresi uzatılmış destek de 8 Nisan 2014'e kadar devam edecek.