Jaguar Roadrunner'ı solladı! (Video)



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
16.11.2009

Dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olan Roadrunner'ın hız rekorunu Jaguar kırdı.

Jaguar Roadrunner ı geçti

IBM, saniyede 1.000 trilyon işlem yapabilen Roadrunner'ı 2008 yılı ortalarında piyasaya sürdüğünde büyük sükse yapmıştı. Roadrunner; dünyadaki tüm insanların kişisel bilgisayarlarıyla 24 saat çalışarak yapabildikleri toplam işlemi bir gün içinde yapabilen korkutucu kapasitede bir bilgisayardı.

Cray Inc. tarafından geliştirilen ve Jaguar adı verilen yeni bir süper hızlı bilgisayar, 1,75 PetaFLOPS* değeriyle bu alanda 1,026PetaFLOPS ile rekoru elinde bulunduran Roadrunner'ı bir çırpıda solladı.

Toplamda 250 bin çekirdekli AMD işlemciden oluşan ve Jaguar olarak bilinen XT5, tıpkı Roadrunner gibi süper hızlı bilgisayarlara ihtiyaç duyulan savunma sanayi, enerji vb. alanlarda kullanılacak.

Videoda Jaguar için 4 çekirdekten 6 çekirdeğe çıkarılan AMD işlemcilerin geçirdiği sürecin bir kısmını izleyebilirsiniz:

* FLOPS, bilgisayarların işlem gücünü ifade eden "Bir saniyede gerçekleştirilebilen kayar nokta işlem sayısı" anlamına gelen "Floating Point Operations Per Second" teriminin kısaltılmış halidir. Günümüz Süper Bilgisayar'larının hızları ölçülürken, 1.000 TeraFLOPS= 1 PetaFLOPS (1 katrilyon Flop - diğer bir deyişle, bir saniyede 1 katrilyon işlem) değeri üzerinden hesaplama yapılıyor.