Google'dan açık kaynak video kodlayıcısı



Ekleyen
meddah
Güncelleme Zamanı
14.04.2010

Google geçen sene satın aldığı ON2 şirketinin video kodlama teknolojisi VP8'in kaynak kodunu açmayı planlıyor.

Son yıllarda bünyesine başka teknolojileri ve şirketleri katmakta inanılmaz bir iştah sergileyen Google'ın geçen sene satın aldı şirketlerden biriside video kodlama alanında uzun süredir faaliyet gösteren ON2 idi. Firmayla birlikte şirketin, henüz kimse tarafından görülmeyen, VP8 video kodlama teknolojisinin bütün hakları da Google'a geçti.

Google bu alımı gerçekleştirdiği zaman spekülatörler, piyasada HTML5'in getirdiği video teknolojisi yüzünden oluşan ücretsiz bir video kodlayıcı ihtiyacına dikkatleri çekmiş ve Google'ın hedefinin VP8 teknolojisini açmak olabileceğini iddia etmişlerdi. Zaman spekülatörleri haklı çıkaracak gibi görünüyor.

Bilindiği üzere HTML5 ile birlikte video akışları için Flash tarzı eklentilere ihtiyaç kalmıyor. Ancak yeni tanımlama videolar için hangi kodlayıcının kullanılacağı konusunda herhangi bir tercih içermiyor. Her ne kadar herkes lisans ücreti bulunmayan bir kodlayıcının en iyi tercih olacağını düşünse de, şu anda tarayıcı üreticileri iki kodlayıcı arasında kalmış durumda; açık kaynak kodlu ve herhangi bir lisans ücreti ödenmesi gerekmeyen, son zamanlarda Mozilla ve Google'ın desteğiyle büyük yol kat etmiş olsa da, hala sağladığı kalite açısından problemli bir kodlayıcı olan Ogg Theora ve yüksek lisans ücretlerine sahip, ama Theora'ya göre çok daha yüksek kalite sağlayan h264.

Google, şu ana kadar kimse görmemiş olsa da, anlatılanlara göre rahatlıkla h264 ile aşık atabilecek bir kodlayıcı olan VP8'in kaynak kodunu açarak bu tartışmaya yeni ve oldukça güçlü bir cephe kazandırabilir. Tartışmasız en büyük video içerik sitesi YouTube'a sahip olan Google için oldukça mantıklı bir hareket olabileceği de su götürmez bir gerçek. Sonuç olarak eğer Google elindeki teknolojiyi lisans ücreti gerektirmeyen bir şekilde yayınlarsa HTML5 video için hangi kodlayıcı kullanılacağı tartışmasına bir son verebilir.

Bütün bu gerçeklerin ışığı altında, uzun bir süreden beri, Google'ın sahip olduğu VP8 teknolojisi ile ne yapacağı merak konusuydu. Google'ın içinden kaynaklar ise artık VP8'in kaderi ile ilgili açıklamanın yakın olduğunu, Google I/O konferansında projenin kaynak kodunun açılacağını fısıldıyor.

Google'ın, eğer gerçekleşirse, bu hareketiyle HTML5 için bu endüstri standartını belirlemeyi başarıp başaramayacağını ise beraber göreceğiz.