İnternette gezinmek beynin yapısını değiştiriyor!



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

İnternet, sadece insanların yaşam tarzlarını değiştirmekle kalmıyor aynı zamanda, beynimizin çalışma şeklini de değiştiriyor. Bir nörobilimci, bu değişimin evrimsel bir değişim olduğunu ve teknoloji anlayışını toplumsal düzenin en üst kısmına yerleştirdiğini düşünüyor.

Dr. Gary SmallKaliforniya'daki UCLA'da çalışan ve beyin işlevleri konusunda uzmanlaşmış olan bir nörobilimci olan Gary Small, yaptığı çalışmalar sonunda İnternet'te arama yapmanın ve metin mesajı yazmanın bilginin filtrelenmesinde ve ani kararlar almada, beyinleri daha hünerli hale getirdiğini fark etti.

Teknoloji, öğrenmeyi hızlandırırken ve yaratıcılığı arttırırken, bazı olumsuz etkileri de beraberinde getirebiliyor. Örneğin tüm arkadaşları sanal olan İnternet bağımlılarının, çarpıcı bir biçimde dikkat eksikliği gibi rahatsızlıklara çok yakalandıkları biliniyor. Ancak Small, gelecek nesilde, teknolojik ve sosyal becerilerin her ikisine birden sahip olacak kişilerin en yukarılara tırmanacak kişiler olacağını söylüyor.

"Evrimsel bir değişiklik görüyoruz. Gelecek nesilde kariyerlerinde çok üst noktalara çıkacak kişiler, teknolojik ve yüz yüze ilişkilerde uzmanlaşmış kişiler olacak." diyor Reuters'in yaptığı bir telefon röportajında Small.

"Bir e-postaya ya da anında mesaja (MSN gibi) verilecek en iyi yanıtın, oturup e-postaya devam etmek yerine konuşmak olduğunu bilecekler."

"E-Beyin: Modern Beynin Evrimi" (Surviving the Technological Alteration of the Modern Mind) isimli dördüncü kitabında Small, genç zihinlerin gelişiminde, işlevinde ve bilgiyi yorumlamalarında teknolojinin yarattığı değişimleri inceliyor.

UCLA'daki Yaşlanma Merkezi'nin yanısıra Semel Nöro-Bilim ve İnsan Davranışları Enstitüsü Hafıza ve Yaşlanma Araştırma Merkezi yöneticisi Small, teknolojinin getirdiği değişiklikler gibi, çevredeki değişikliklere beynin çok duyarlı olduğunu söylüyor.

24 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, İnternet'te yapılan aramalarda, İnternet kullanıcılarının beyinlerinin karar alma ve karmaşık Modern Beynin Evrimimantık bölümlerinde, İnternet'le yeni tanışan kişilerin beyinlerine göre iki kat daha fazla aktivite olduğu ortaya çıktı. Small bu durumu "Beyin, kendi devrelerinde çok gelişmiştir ve zihinsel bazı görevleri sürekli olarak tekrar ederseniz, beynin bu belli sinirsel devrelerini güçlendirmiş olurken, belli bölgeleri de göz ardı edilmiş olur." sözleriyle açıklıyor ve devam ediyor: "Çevremiz değişiyor. Ortalama genç bir kişi, günde yaklaşık dokuz saat beynini teknolojiye açıyor. Evrim, an be an gerçekleşen bir şeydir ve bu gördüğümüz şey de teknolojinin evrimimizi etkilemesinden başka bir şey değil."

Small, bu çoklu görevlerin bazı sorunlara yol açabileceğini söylüyor. "Dijital yerliler" olarak adlandırdığı teknolojiyle yetişen neslin, sinirsel ağlarda strese hatta hasara neden olabilecek, yeni bilgileri sürekli olarak taradıklarını söylüyor.

Teknolojiyi kontrol edememenin neticesi olarak karşılaşılabilecek problemlere de atıfta bulunan Small, "Burada önemli olan bir husus var, insanların iletişim becerileri; duygusal ifadeleri ve vücut dilini okuyabilme gibi becerileri göz ardı edilmiş olunuyor. Fakat bu büyük sorunu önlemek için bazı adımlar atabiliriz. Bu adımlarda teknolojiyle geçirdiğimiz zamanı biraz kısarak, bu zamanı bir aile yemeğinde geçirerek dengeyi sağlamış oluruz. Teknolojinin hayatlarımızı ve beyinlerimizi nasıl etkilediğini anlamak ve bunun kontrolünü elimize alabilmemiz çok önemli." teknoloji ve bilgisayarla geçirilen zamanın sosyalleşmeyi sekteye uğratmayacak düzeyde olmasının önemini de vurguluyor.