İnternette sosyalleşmenin kısa tarihi



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
25.01.2011

İlk e-postadan Facebook'un hakimiyetine sosyal medyanın katettiği yollar...

İnternette sosyalleşmenin kısa tarihi

Son 30 yılda sosyal medya uzun bir yol katetti. Mashable bu uzun yolun ilginç bilgilerle dolu bir haritasını çıkartmış. İşte e-postadan sosyal ağlara varan sosyal medyanın yolculuğu:

1971: Yanyana duran iki bilgisayar arasında ile email gönderildi ancak içeriği pek de heyecan uyandırıcı değildi: "QWERTYUIOP"

1978: Telefon hatları üzerinden bilgi alışverişine olanak sağlayan şimdiki forumların altyapısını oluşturan BBS yapıları (Bulletin Board Systems - Mesaj Panosu Sistemleri) kullanılmaya başlandı.

1978: İlk internet tarayıcılarının kopyaları USENET üzerinden dağıtıldı. BBS'ler ilk forum kavgalarının ve sataşmalarının doğum yeri oldu.

1994: Web'in ilk sosyal ağı Geocities kuruldu. Geocities'da insanlar altı karakteristik şehir (Hollywood, WallStreet gibi...) kategorisi altında kendi websitelerini kurabiliyorlardı.

1995: TheGlobe.com kullanıcıların kendi içeriklerini yayımlamalarına ve kendileriyle benzer ilgi alanlarına sahip kişilerle iletişime geçebilmelerine olanak sağlayarak insanların online deneyimlerini kişiselleştirmelerine olanak sağladı.

1997: AOL anlık mesajlaşma programı (MSN'in atası diyebiliriz.) çıktı ve anlık mesajlaşma popülerleşti.

2002: Gerçek dünyadaki arkadaşlarınızla online bağlantı kurmanın öncüsü Friendster açıldı. Kullanıcı sayısı ilk üç ayda 3 milyona ulaştır. O zamanki her 126 internet kullanıcından biri Friendster üyesiydi.

2003: İlk Friendster kopyası olarak algılanan MySpace açıldı. Bir internet firması tarafından geliştirilen MySpace'in kodu aceleyle 10 günde yazılmıştı. İlerleyen yıllarda Tribe.net, linkedin, Classmates.com, Jaikı, Netlog gibi pek çok sosyal ağ açıldı.

2004: Facebook, Amerika'daki üniversite öğrencilerine özel bir sosyal ağ olarak Harvard Üniversitesinde açıldı. İlk ayda 19.500 öğrenci Facebook'a üye oldu.

2006: Twitter açıldı. 2010 Dünya Kupası'nda Japonya - Danimarka maçı yaklaşırken saniyede gönderilen Twitter mesajı sayısı 3283'e çıktı.

2008: Facebook, aylık tekil ziyaretçi sayısında MySpace'i geçerek lider sosyal ağ oldu. İki site de Firendster'ı kat ve kat geçmişti.

Kullanıcı sayılarına göre Sosyal Ağlar:

  • Friendster: 90 milyon (Friendstar Asya'da başarı yakaladı.)
  • MySpace: 260 milyon
  • Facebook: 600 milyon
  • Twitter: 190 milyon