Intel, XScale macerasını unutarak iPhone'un ARM işlemcilerini eleştiriyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Intel'den Shane Wall, ARM'yi akıllı telefonların başına gelmiş olan bir felaket olarak değerlendirdi ve yerden yere vurdu.

iPhoneIntel, kendisinin de bulunduğu çeşitli sektörlerde bulunan ve rakibi olarak gösterilen oluşumları acımasızca eleştirmekten geri kalmıyor. Bilgisayarlar için üretilen işlemcilerin oluşturduğu sektörde kendisi hakkında iyi şeyler anlatan Intel, rakibi AMD'yi ise kötülüyor. Intel'in mobil işlemci sektöründeki rakibi ARM de aynı davranış biçiminden payını alıyor.

Intel, yavaş olarak nitelendirdiği iPhone'a yüklenirken bu yavaşlığın Apple'ın suçu olmadığını belirtiyor. Eleştirinin içerisine sıkıştırılan bu açıklama Intel'in imrenerek izlediği Apple'ın iPhone ile sektörünün biraz olsun gönlünün alınmasını sağlıyor. Bir Intel yetkilisi olan Shane Wall'a göre iPhone'un sorunu ARM teknolojisine dayanan işlemcisinden kaynaklanıyor.

Wall, küçük bir güç gerektiren tüm uygulamalarda iPhone'un can çekiştiğini belirtti. Wall, Apple'ın mobil İnternet konusuna el atarak iyi bir iş çıkardığını ve Steve Jobs'un ürün satmadaki tanrısal yetenekleri sayesinde iPhone'un büyük bir patlama yarattığını söyledi.

Wall tarafından sert eleştirilere maruz kalan yalnızca iPhone değildi. ARM işlemcilerin akıllı telefonlar için tam bir felaket olduğuna inanan Wall, "Günümüzün akıllı telefonları pek de akıllı değiller. Çünkü ARM işlemcileri kullanıyorlar." dedi.

Wall, ARM'yi sertçe eleştirmeye devam etti ve İnternet'i gerçek anlamı ile kullanmak isteyenlerin Intel mimarisine sahip işlemcileri kullanmaları gerektiğini belirtti. Ancak ironik bir biçimde Intel, 2006 yılında Marvell'e satılan ARM tabanlı işlemcilerden bir seri üretmişti.

Satır aralarından şunu anlamak mümkün; gerçek bir İnternet deneyimi Intel Atom ya da Moorestown mimarisi gibi işlemcilerin kullanıldığı aygıtlarda daha verimli. Ayrıca iPhone kullanıcılarının çoğunluğu da iPhone'un İnternet deneyiminin bu yarışmada geride kaldığının farkında.