Google, Apps yazılım grubu için %99 çalışma zamanı garantisi sunuyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Google, Google Apps ürünü için hizmet düzeyinde (SLA-Service Level Agreement) bir anlaşma sunuyor. Bu girişim, uzun Gmail kesintileri ve bu ayın başlarında ortaya çıkan hatalı bir Apps portalından ürken şirketleri kuşkusuz rahatlatacak.

Google Apps PremierGoogle Apps'in çevrimiçi verimlilik ve işbirliği yazılım grubunun ilk sürümü, Gmail, Google Calendar, GoogleDocs, Google Sites ve Google Talk hizmetleri için aylık %99.9'luk kesintisiz bir çalışma süresi garantisi sunuyor.

Aslında, Google eğer kesinti süresi ayda 45 dakikayı aşarsa bunu telafi etmeyi vaat ediyor - fakat bu 45 dakikalık kesintinin içinde 10 dakikadan az süren kesintiler sayılmıyor. Hizmet düzeyinde anlaşma şartları, kesinti zamanını ana bilgisayarlarından ölçüldüğünde "Kullanıcı hata oranı" nın %5'i aştığı durumlar olarak tanımlıyor. Bu yüzden kullanıcılar, kısa kesintiler halinde toplamda 45 dakikadan daha uzun süreli kesintiler yaşayabilirler, bu da telafi kapsamına alınmıyor.

Bu telafi ayrıca, Google'ın 5 gün önceden haber verdiği planlı bakım zamanındaki kesintileri de kapsamıyor. Planlı bakım kesintilerinin bir yılda 12 saati geçmediğini söylüyor Google.

Eğer Google bu hedefini gerçekleştirebilirse, müşteri güveni için daha fazla hizmet sunmak zorunda kalacak. Sadece %99.9 çalışma zamanı için Google, bir sözleşmenin sonuna 3 gün daha fazla hizmet eklemiş oluyor. %95'ten %99'a kadar çalışma zamanı için yedi gün; %95'ten daha az kesintisiz çalışma için ise 15 gün daha fazla hizmet sağlamak zorunda kalacaklar. Anlaşmada, kullanıcıların güvenini sağlamanın parayla satın alınamayacağı vurgulandı.

Hizmet düzeyinde garanti anlaşması Apps kullanıcılarının, bu ay içerisinde birkaç hizmetinde hataya rastlanan Google'ı daha güvenle kullanmalarını sağlayabilir.

Google Apps yazılım grubunun başlangıç sayfası, şirketin sayfa düzenini ve diğer fonksiyonlarını güncellediği dönemde arızalandı. Google'ı kullanan kullanıcılar ve yöneticiler, "Google değişiklik yapmadan önce bizi uyarsaydı bu daha iyi bir yaklaşım olurdu" şeklinde düşündüklerinden bu konuyla ilgili rahatsızlıklarını ve şikâyetlerini bildirdiler.

Bazı Google Apps müşterileri, bu ayın başındaki hizmet kesintisi nedeniyle Gmail'e 30 saat erişemediler. Google, Google Apps Premier kullanıcılarına Gmail'i %99.9 kesintiz kullanmayı vaat ediyor. Sistem yöneticileri kullanıcı forumlarında, kendi şirketlerindeki e-postalarına ulaşamayan öfkeli şirketlerden ve genel müdürlerden yakınıyorlardı.

Apps yazılım grubuyla Google, müşterileri Microsoft gibi masaüstü tabanlı yazılım şirketlerinden kendilerine çekmeye çalışıyor. Ana bilgisayardan sunulan yazılımların daha az bakım gerektirmesine ve yazılımın kullanılmasını daha kolaylaştırmasına rağmen, işler kötü gittiğinde de kurum içi IT uzmanlarına beklemekten başka bir müdahale şansı bırakmıyor.