Finansal kriz nedeniyle 2009 yılında IT sektörü büyük yara alacak



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Analist IDC, küresel finansal krizin doğrudan sonucu olarak 2009 yılında, Dünya genelinde yapılan IT harcamalarının çok büyük oranda düşeceğini açıkladı.

Global Finansal KrizIDC'nin geçtiğimiz günlerde yayınladığı habere göre, dünya genelinde 2009 yılında yapılacak olan IT harcamaları %2.6 oranında artacak. IT harcamaları, IDC'nin kriz öncesinde yaptığı tahminlere göre yüzde 5.9'luk bir büyüme yaşayacaktı fakat kriz bu rakamları ve beklentileri önemli oranda düşürdü.

Amerika'da, 2009 yılında IT harcamalarının sadece yüzde 0.9 oranında artacağı ön görülüyor. Bu rakam, Ağustos ayında yapılan yüzde 4.2'lik büyüme tahmininin oldukça altında bir rakam.

IDC'nin araştırmalardan sorumlu başkanı John Gantz tahminlerle ilgili olarak, "Sevineceğimiz nokta şudur ki, IT artık yavaşlayan ekonominin getireceği küçülmelere ve daralmalara eskisinden daha iyi bir şekilde direnebilecek konumda. Teknoloji, birçok kritik öneme sahip işlemde derin bir şekilde uygulanıyor ve her zaman olduğu gibi verimlilik artışları ve üretim artışlarında çok büyük bir öneme sahip. Sonuç olarak IDC, çok daha küçük oranda da olsa, dünya genelinde IT harcamalarının 2009 yılında da büyümeye devam edeceğini tahmin ediyor." yorumunu yaptı.

IDC, bölgesel bazda, Japonya'daki, Batı Avrupa'daki ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki IT harcamalarının 2009 yılındaki büyüme oranının %1 civarında olacağını tahmin ediyor. Buna karşın, Orta ve Doğu Avrupa'nın, Orta Doğu'nun, Afrika'nın ve Latin Amerika'nın yeni gelişen ekonomileri, sağlıklı bir büyüme yaşamaya devam edecekler fakat yine de yakalayacakları büyüme oranlarının, daha önceki iki haneli tahminlerden, önemli ölçüde daha az oranda olacağı açıklandı.

Sektör bazında ise, yazılım ve hizmetler sağlam bir büyüme yaşayacak. Öte yandan donanım harcamalarının ise, bellek için yapılan harcamaların dışında, 2009 yılında düşmesi bekleniyor. Son dönemde analiz şirketi Gartner da, küresel IT harcamalarının artış oranının düşeceği ile ilgili yaptığı tahminleri basınla paylaştı.