Küçük dizüstüler ekonomik kriz sırasında daha çok talep gördü



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Gartner teknoloji araştırma şirketi tarafından yapılan açıklamaya göre 500 dolar ve altı mini dizüstü bilgisayarlara olan talep artıyor fakat ekonomik kriz ABD piyasasındaki artışın kısıtlı kalmasına yol açıyor.

HP miniGartner, küçük dizüstü bilgisayarların katkısı ile üçüncü çeyrekte de bilgisayar satışların yükselmeye devam ettiğini fakat ekonomik krizin ABD piyasasındaki artışın kısıtlı olmasına neden olduğunu duyurdu.

Üçüncü çeyrekte, üreticilerin dünya çapında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15'lik bir artış ile 80.6 milyon ürün sattığını belirten Gartner, Hewlett-Packard'ın dünya çapında en çok ürün satan bilgisayar üreticisi olduğunu fakat daha ucuz ve daha küçük dizüstülere yoğunlaşan Acer'ın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da HP'ye üstünlük sağladığını açıkladı.

Amerika piyasalarında Apple, 1.6 milyonluk satış rakamı ile bu ikiliyi takip ediyor. Şirketin üçüncü çeyrekteki piyasa payı % 9.5'e yükseldi. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde % 7.7 oranındaydı.

Acer'ın büyük yükselişinin Batı Avrupa'daki telekomünikasyon operatörlerine gerçekleştirdiği yüksek satışlardan kaynaklandığını ifade eden Gartner, Compaq ile biraraya geldiğinden bu yana ilk kez Avrupa satışlarında geriye düşen HP'nin bu düşüşünün nedeninin mini dizüstü bilgisayar piyasasına geç girmesinin neden olduğunu söyledi.

Kuzey Amerika'daki küçük dizüstü bilgisayarlara olan talep artıyor fakat Gartner, henüz bu eğilimin diğer düşük fiyatları sistemlerin satışlarını ele geçirmeye başladığını söylemek için erken olduğunu açıkladı. ABD'de geçen yıla göre yüzde 1 ila 2'lik bir artış ile mini dizüstü bilgisayarlar, mobil PC satışlarını beşe katladı.

Ekonomik kriz ABD ofis ve ev tüketicileri piyasalarını etkiliyor. Toplamda 17.3 milyonluk satış ile ABD piyasası geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca 4.6'lık bir artış oldu.

Asya-Pasifik bölgesindeki artış yüzde 13.3 iken bu rakam Latin Amerika'da yüzde 13.2 ve Japonya'da yüzde 9.2 oldu.

Gartner, ABD'de bu çeyrekte en çok bilgisayar satan üretici olan Dell'in piyasa payının artmadığını belirtti.