Dünyanın en küçük bellek cihazı bir atomun çekirdeğinde yatıyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Bir gün, şirketinize ait tüm veriyi bir atomun çekirdeğine yerleştirebileceksiniz.

Atom StorageBilim insanları, "bilgisayar belleğinin en uç derecede küçültülmesi" adını verdikleri, yaklaşık iki saniyede bir atom çekirdeğinde veri yedekleme yöntemini tanıttılar. National Science Foundation (Milli Bilim Vakfı), bu yöntemin geliştirilmesinin, kuantum bilgisayarlarının geliştirilmesi için atılmış çok önemli bir adım olduğuna inanıyor.

National Science Foundation'ın yeni bir çalışmayı anlatan "Nature" (Doğa) adlı basın bildirisinde uluslar arası bir bilim insanları ekibi tarafından tanıtılan yeni bir tekniği kullanarak bir atomun çekirdeğine yedeklenen bilginin yaklaşık 1.75 saniye yaşam ömrünün olduğu anlatılıyor. Bildiride şöyle deniliyor:

"Bu gerçekten çok önemli bir buluş, çünkü bu tekniğin geliştirilmesinden önce, araştırmacıların bir kuantum bilgisini silikonda en uzun süre olarak tutabildikleri zaman, saniyenin yaklaşık onda biri kadar bir süreydi. Son dönemde, kuantum işlemleri üzerinde çalışan diğer araştırmacılar, eğer bir kuantum sisteminin en azından bir saniyeliğine bilgiyi hafızada tutması sağlanırsa, hata düzeltme tekniklerinin veriyi sonu bilinmeyen bir sürede koruyacağını hesapladılar."

Princeton Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve ABD Enerji Bakanlığı'nda görev yapan bilim insanları, bir silikon kristalinin içine yerleştirilmiş fosfor atomu çekirdeğini ve elektronunu kullanan bir sistemle bu bir saniyelik engeli aştı. Hem elektron hem de atom çekirdeği, kuantum bilgisini yedekleyebilen küçük birer "kuantum mıknatısları" olarak hareket ettiler; fakat elektronun karasızlığı nedeniyle bilgi yedeklenmesi uygulanamaz hale geldi.

Nanodot yedekleme"Bu sorunun üstesinden gelmek için araştırmacılar, bilgiyi daha uzun süre hayatta kalabildiği atom çekirdeğine taşıdılar" diyerek yapılan çalışmaları vurguladı National Science Foundation (Milli bilim Vakfı). Atom çekirdeğinden bir milyon kat daha büyük olan elektronbulutundaki verinin üzerinde oynanabiliyor ve böylece veri, atom çekirdeğiyle dış dünya arasında bir aracı görevi görebiliyor.

Princeton araştırmacısı Steve Lyon, "Bu sistem içinde bir atom çekirdeğinin kuantum bilgisini ne kadar uzun süre tutacağını kimse tam anlamıyla bilmiyordu," diyor basın bülteninde; "Titizlikle büyüyen kristallerle ve çok dikkatli ölçülerle, bellek zamanının bir saniyelik engeli aşışını görmekten çok büyük bir haz duyduk."

Kuantum mekanikleri teorisinin altında, atomlar ve diğer nesneler, çoklu hallerde, tam anlamıyla söylemek gerekirse aynı anda iki farklı yerde bulunabilirler. Kuantum işlemlerinde, her bir bilgi parçası bu yüzden aynı anda birden farklı değerlere sahip olabiliyor.