Cep telefonunuzu kredi kartı olarak kullanmaya hazır mısınız?



Ekleyen
baktas
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

"Temassız ödeme" çok dikkatinizi çeken bir terim olmayabilir fakat bu kavram kesinlikle ilgilenilmesi gereken ve gitgide büyüyen bir alanı ifade ediyor.

Cep telefonunu kredi kartı olarak kullanmakInside Contactless, cep telefonlarına takılan yapışkan etiketlerin içine gömülebilen MicroPass teknolojisini sunuyor. Bu teknolojiye sahip yapışkan etiketler ödeme yapmak için ya da elektronik güvenlik sistemleri ve bu sistemleri kullanan binalarda geçiş için kullanılacaklar.

Asya'da insanlar ödemelerini, "yakın saha iletişimi" denen teknolojiyi kullanan cep telefonları ile gerçekleştiriyor. Yalnızca telefonunuzu okuyucunun önünde tutmanız ödemelerin gerçekleşmesi için yeterli.

ABD'de ise kredi kartlarına gömülmüş olan RFID teknolojisi kullanılıyor. Ancak uzun vadede üzerlerine yapıştırılan erişim ve geçiş kartları sayesinde cep telefonlarının "hepsi bir arada" aygıtlar haline getirilmesi ile kredi kartlarının taşınmasına gerek kalmaması planlanıyor.

Son yıllarda cep telefonları eğlence amaçlı aygıtlara dönüşmesine rağmen ABD'de henüz, 2005 yılında ortaya çıkan temassız ödeme stratejileri ile düşünülmeye başlayan birer ödeme ya da erişim aygıtı olma hedefinden uzak.

Şimdi ise ekonomik kriz, "yakın saha iletişimleri" endüstrisinin yaygınlaşmasının daha uzun sürmesine neden olacak gibi. Frost & Sullivan'da endüstri analisti olarak çalışan Shyam Krishnan yaptığı tahminde "yakın saha iletişim" endüstrisinin çok daha geniş kitlelere yayılmasının beklenenden daha uzun süreceğini; bu sürenin üç ya da dört yıla kadar çıkabileceğini söyledi.

Inside Contactless isimli bir Fransız şirketi insanların cep telefonlarını kredi kartlarına ve geçiş kartlarına dönüştürmelerine olanak verecek olan geçici bir çözüm sunuyor. Şirketin MicroPass teknolojisi telefonlara, cüzdanlara ya da istenilen başka herhangi bir şeye yapıştırılabilen bir etiketin içine gömülebilecek.

Nokia, Motorola ve Samsung tarafından desteklenen ve 2005 yılında mikroişlemcili bir çip ile ABD banka kartları piyasasına giren şirket, yakın zamanda Colorado Plastics'in MicroPass teknolojisini kullanan etiketler üreteceğini açıkladı.

Yakın gelecekte trene binmek için ya da Starbucks'da kahve almak için okuyucuların önünde cep telefonlarını, iPodlarını, kimlik kartlarını ya da cüzdanlarını sallayan insanlar görebiliriz.

Temassız ödemenin oldukça kullanışlı bir ödeme şekli olduğunu söyleyen Inside şirketinin ödemeler biriminin yönetici başkan yardımcısı Charles Walton, bu yöntemin cep telefonlarını bir "süper cüzdana" dönüştürdüğünü açıkladı.

Temassız ödeme yöntemini kullanan yapışkanların farklı biçimlere sahip kredi kartları olduğunu söyleyen ve ABI Research'te baş analist olan Jonathan Collins, kullanılan American Express saatlerinin çok da popüler olmadığını belirtti yapışkan etiketlerin çok daha kullanışlı olduğunun altını çizdi.

MicroPass teknolojisinin pek çok güvenlik açığına sahip ve kolaylıkla kopyalanabilen NXP Mifare Classic RFID çipinden çok daha güvenlikli olması bekleniyor.

Sabit bir bellek kullanan Mifare Classic'in aksine gelişmiş güvenlik önlemleri içeren bir mikroişlemci kullandıklarını söyleyen Walton, böylece MicroPass kullanılarak gerçekleştirilen işlemlerin kopyalanamayacağını belirtti.

Bu ödeme yöntemine geçiş, bankaların, üreticilerin ve telefon şirketlerinin standartlar ve uygulama hakkında fikir birliğine, ne hızda varacaklarına ve insanların telefonları ve cüzdanlarını bir araya getirmeye hazır olup olmadıklarına bağlı.

"Bu yöntem son kullanıcı için bir fayda getirmeli" diyen Krishnan, bunun da ancak kullanılmaya başlandıktan sonra anlaşılacağını belirtti.