AMD Yukon işlemciler, ultra ince dizüstü bilgisayarların fiyatlarını düşürecek



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

AMD, bugün tanıtılması beklenen mobil çiple, kendisi hafif, fiyatı yüksek olan dizüstü bilgisayarlarının maliyetini düşürmeyi umuyor.

AMD YukonAMD'den yapılan açıklamada AMD'nin Yukon adını verdiği yeni mobil platformun, özelliklerden taviz vermeden tam bir bilgisayar deneyimi sunacak olan, küçük ve ucuz maliyetli dizüstü bilgisayarlar için tasarlanmış işlemcilere sahip olacağı belirtildi. AMD'ye göre bu dizüstü bilgisayarlar, şu an piyasa da bulunan yaklaşık 1Kg ağırlığındaki pahalı dizüstü bilgisayarlarla yaklaşık aynı ağırlıkta olacak fakat çok daha ucuz olacak.

Bu açıklama, şirketin işlemciyle ilgili detayları tanıtacağı Tüketici Elektroniği Fuarı'ndan (CES) önce yapıldı. Las Vegas'ta düzenlenecek olan Tüketici Elektroniği Fuarı Perşembe günü başlayıp Cumartesi günü sora erecek. AMD, Yukon dizüstü bilgisayarlarının, oldukça pahalı olan hafif dizüstü bilgisayarlara yakın bir performans sergileyeceğini düşünüyor. Yukon, kullanıcılarının yüksek çözünürlüklü videoları izlemesine ve oyun oynamalarına olanak tanıyacak. AMD'den yapılan açıklamada, 10 inç ilâ 14 inç arasında ekranlara sahip olacak olan bu dizüstü bilgisayarların Amerika'daki satış fiyatının $499 ile $1,499 arasında değişeceği belirtildi.


AMD'nin ürün pazarlama müdürü Bahr Mahony, "11 inçlik ve 13 inçlik dizüstü bilgisayarların arasında kendimize iyi bir yer bulacağımızı düşünmemizin yanında, OEM ortaklarımızın Yukon platformunu, pazarın farklı alanlarını hedef alan değişik biçim faktörlerinde farklı ürünler sunmak için kullanabileceğini düşünüyorum."dedi. Geçtiğimiz yılın sonlarında bir AMD yöneticisi, MacBook Air gibi hafif dizüstü bilgisayarların yüksek fiyatları, bu dizüstü bilgisayarların genel kullanıcılar tarafından satın alınmasının önündeki en büyük engeldi. AMD'ye göre, kullanıcılar hafiflik için bu kadar fiyat farkını ödemek istemiyorlar.



AMD, Yukon işlemcilerini, "Ultra ince" dizüstü bilgisayarlar adı verilen yeni bir kategoride kullanıyor. Bu dizüstü bilgisayarlar, hafif ama pahalı dizüstü bilgisayarlarla, netbook dizüstü bilgisayarlarının ortasında yer alıyor. Hafif dizüstü bilgisayarda bir yenilik olan netbooklar kısıtlı olanakları nedeniyle bu boşluğu tam doldurabilmiş değiller. Şirket, şu an Intel'in Atom işlemcileriyle hakim olduğu düşük kaliteli netbook alanına ve Menlow platformuyla hedef aldığı mobil cihaz alanına girmek istemediğini söyledi. Sektör analistlerine göre, düşük kalitelinetbook pazarında işlemci başına kar oranları düşük olduğundan, AMD'nin dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel'le rekabet edebilmesi zor.

HP, Yukon işlemcilerini Pavilion dv2 dizüstü bilgisayarlarında kullanmayı düşünüyor. Fakat AMD, diğer PC üreticilerinin Yukon tabanlı dizüstü bilgisayarlar sunmayı planlayıp planlamadıkları hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı.

Yukon platformunda, 1.6 GHz'de çalışan Neo işlemci, M690T çipset ve ATI Radeon grafik kartı bulunuyor. Platform, 1 GB'lık RAM belleği destekliyor. Yukon tabanlı dizüstü bilgisayarlarda Windows Vista işletim sistemini çalıştırmak mümkün.

Bu işlemciler, MacBook Air, Lenovo's X300, Fujitsu's LifeBook P8020 ve HP EliteBook 2530p gibi taşınabilirliği yüksek dizüstü bilgisayarlar kullanılmak için özel olarak tasarlanmış düşük güçlü işlemciler sunan Intel'e karşı AMD'nin daha iyi rekabet edebilmesini sağlayabilir.

Yukon, güncellenmiş bir ürün yol haritasının bir parçası olarak ilk defa Kasım ayında açıklanmıştı. Analistler, bu güncellemenin, finansal kayıpları tersine döndürmek ve sektörün lideri Intel ile daha iyi rekabet edebilmek için sarf edilen bir çabanın bir bölümü olduğunu söylüyor.