AMD'nin gelir sonuçları beklendiğinden daha da iyi çıktı



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Amerikan Teknoloji Araştırmaları'nda (American Technology Research) bir analizci olarak görev yapan Doug Freedman, "AMD'nin gelir sonuçları rakamları, gerçekten oldukça iyi görünüyor. Hatta herkesin beklediğinden bile iyi görünüyorlar." diyor.

Doug Freedman, Reuters Estimates tahmin ve anket ajansının önceki tahminleriyle, yılın üçüncü çeyreği gelir sonuçlarını karşılaştırarak düzeltiyor.AMD

- Q3 EPS öğeleri hariç bırakıldığında, beklenen pay başına hisse değeri kaybı -0.39 dolarken, -0.18 dolar çıktı
- Tahminlerin çok çok ötesinde olan, 1.78 milyar dolarlık kâr miktarı
- Mesai saatleri dışındaki satışların Pazar payında, neredeyse yüzde 10'luk artış miktarı

"AMD" (Advanced Micro Devices Inc. /Gelişmiş Mikro Cihazlar) firmasının görüntü çipleri ve ekran kartları, ilk defa kendilerinin gerçek güçlerini göstermeyi başardılar ve firma, yılın üçüncü çeyreği için beklentilerin tümünün ötesine geçerek, tüm yatırımcıları gerçekten oldukça şaşırttı.

Yakın bir zaman içinde iki ayrı firma haline gelecek olan AMD, mesai saatleri dışındaki satışların Pazar payında, neredeyse yüzde 10'luk bir artış miktarı gösterdi.

AMD 2006 yılı içersinde, görüntü çipi ve ekran kartı üreten "ATI Technologies Inc."i, 5.4 milyar dolar ödeyerek satın aldı. Fakat AMD, bu Kanada şirketini satın alma faaliyetini sindirirken, bazı problemler yaşamaya başladı ve en büyük rakibi, görüntü çipi ve ekran kartı üreticisi olan nVIDIA'nın, yarışta öne geçmesine engel olamadı.

Fakat AMD yılın son çeyreğinde, yeni ATI Radeon HD 4000 serisi ile büyük bir dönüş yaparak, kâr miktarının büyük ölçüde artmasını ve inanılmaz sonuçlar doğurmasını sağladı.



Amerikan Teknoloji Araştırmaları'nda (American Technology Research) bir analizci olarak görev yapan Doug Freedman, "AMD'nin gelir sonuçları rakamları, gerçekten oldukça iyi görünüyor. Hatta herkesin beklediğinden bile iyi görünüyorlar." dedi.

AMD, 27 Eylül itibariyle biten yılın üçüncü çeyreğinde, 67 milyon dolarlık bir net zarar ya da başka bir deyişle, ayrılmış her pay başına 11 cent'lik zarar açıkladı. Firma yılın bu çeyreği için geçen sene içinde de, 396 milyon dolarlık bir net zarar ya da başka bir deyişle, ayrılmış her pay başına 71 cent'lik zarar açıklamıştı.

Lisanslardan gelen gelirler, yıpranma payı ücretleri, yeniden yapılandırma ücretleri ve devam edilmeyen operasyonlar çıkarıldığında ise, AMD'nin ayrılmış her pay başına zararı, Reuters Estimates tahmin ve anket ajansının belirttiği, zararın ortalama analiz tahminleri değeri olan 39 cent'ten, çok daha iyi bir değer olan 18 cent'lik bir değer olarak çıktı.

AMD, yılın bu çeyreğindeki gelir sonuçlarının, çok daha iyi oranlarda çıkmasını ve zarar olmamasını bekliyor.

Firmanın başkanı ve genel müdürü olan Dirk Meyer, "Biz, ayrılmış her payın değer kaybı üzerine planlar yapmıyoruz. Sadece biraz daha dikkatli ve tedbirli davranıyoruz." diyor.

Görüntü çiplerine ve ekran kartlarına ek olarak, Intel 'indaha küçük çaplı bir rakibi olan AMD, yılın bu çeyreği içinde oldukça karmaşık yapılı olan, 45 nanometrelik, 4 çekirdekli işlemcilerini, piyasaya dağıtacağını söylüyor. Ama Intel firması çoktan 45 nanometrelik işlemcilerini satmaya başladı bile ve AMD, açıkçası Intel'e ayak uydurmakta zorlanıyor.

FTN Midwest'te analizci olarak görev yapan JoAnne Feeney, "Ben, AMD'nin biraz daha muhafazakâr olduğuna ve bunun da, çok normal bir durum olduğuna inanıyorum. Fakat bunun yanında da, AMD yönetim ve uygulama konularında kendisini oldukça geliştirdiğini kanıtladı. Artık firmanın bu güzel performansının, ortaya çıkardığı sonuçları görmeye başlıyoruz." diyor.

Şu anda devam etmekte olan çalışmalardan elde edilen gelir miktarı, 1.78 milyar doların üstüne çıkmış durumda. Lisans satışlarından elde edilen gelirler çıkarıldığı zaman, toplam gelir 1.585 milyar dolar sınırını aşıyor. Bu miktar da Reuters Estimates tahmin ve anket ajansına göre, analiz ajanslarının ortalama 1.48 milyar dolarlık gelir tahmininin, oldukça üzerinde bir değer olarak öne çıkıyor.

Dirk Meyer, AMD'nin yılın bu çeyreğinde sergilediği başarıdan dolayı, oldukça memnun olduğunu söyledi. Dirk Meyer ayrıca, AMD'nin yeni buluşlar yapan bir firma ve tasarım yapan başka bir firma olmak üzere, ikiye ayrılacağını duyurdu. Bu durumun, yılın son bölümlerine doğru gerçekleşeceği söyleniyor.

AMD'nin, mesai sonrası satışların pazarındaki payının, 4.12 dolarlık seviyeden, 4.55 dolarlık seviyelere kadar yükseldiği görülüyor. Hisse senetlerine bakıldığında ise, "Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index"in yılın aynı periyoduna ilişkin yüzde 43 oranındaki tahminine karşılık, yılın başından beri firmanın hisse değerlerinde yüzde 50'lik bir düşüş olduğu görülüyor.