AMD'nin yeni işlemci çekirdekleri görücüye çıktı



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
24.08.2010

2011'de AMD'nin lider işlemcileri olacak olan Bobcat ve Bulldozer tanıtıldı.

AMD\ nin yeni işllemci çekirdekleri görücüye çıktıAMD, Atom'u öldürecek ve XEON'un işini bitirecek dediği Bobcat ile Bulldozer adlı işlemcilerini tanıttı. AMD bu işlemcilerin 2011'de şirketin lokomotifi olacağını, en çok satan ürünler olmasını beklediklerini belirtiyor.

Bobcat, AMD'nin uzun süredir girmek sitediği ama geç kaldığı netbook / süper ince laptop pazarını hedefliyor. Bobcat şu an ki netbook işlemcilerinin yarısı kadar yer kaplıyor ve Amd'nin açıklamasına göre %90 daha verimli. Bobcat, AMD'nin ilk füzyon çipi Ontario APU'nun en önemli parçası olmaya hazır.
Buldozer'in de füzyon serisinde yerini alacak ama şu anki rolü: sunucular ve üst düzey tüketici pazarı için bağımsız bir işlemci olmak..

Bulldozer'in mimarisindeki kurnazlık her Bulldozer modülünün çift çekirdek olarak sayılmasında yatıyor. Bunun nedeni AMD'nin, işlemcinin iç işlem hatlarını ikiye ayırması... Bu da çekirdek düzeni içinde bir çeşit çoklu çekirdek yapısı sağlıyor. AMD bu yapıyı "Çoklu kullanımın doğru yapılması" olarak tanımlıyor.
Bu yeni çekirdeği destekleyecek olan ilk Opteron çipleri önümüzdeki yıl 16 çekirdekli düzenlemelerde (8 Bulldozer oluyor.) boy gösterecek ve şimdiki Magny-Cours'lardan %50 daha iyi bir performansa sahip olacak. AMD'nin iddiaları büyük; bakalım 2011'de sözlerinin arkasında durabilecekler mi?

AMD  nin yeni işllemci çekirdekleri görücüye çıktı