Microsoft Surface, beklenenden çok daha pahalı çıktı



Ekleyen
baktas
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft, "Profesyonel Program Geliştiricileri Konferansı" (PDC) katılımcılarına Surface için yazılım geliştirmekten daha fazlasını gerçekleştirme şansı sunacak. Katılımcılar bu ürünün program geliştiriciler için olan sürümünü satın alma şansına sahip olacaklar.

Surface'ın program geliştiricilere maliyeti 13,500 dolar. Bunun nedeni ürünle beraber beş adet yazılım geliştirme lisansı içermesi. Kurumsal tüketiciler için fiyatı ise 12,500 dolar.

Bu rakamlar, 2007 yılının Mayıs ayında Surface ilk kez duyurulduğunda Microsoft'un açıkladığı 5,000 ile 10,000 dolar aralığının epeyce üzerinde.

Microsoft Surface, Mark Molger ve multitouch

Microsoft'tan Mark Molger, Surface'ın aynı anda birden çok dokunuşu algılayan "multitouch" özelliğine sahip kullanıcı arayüzünü gösteriyor.

Perşembe günü yapılan bir röportajda Brad Carpenter ilk açıklanan hedeflerinden çok uzak olmadıklarını, yine de fiyatları düşürmeyi istediklerini belirtti ve zaman içinde gelişmelere bağlı olarak fiyatların düşeceğini umduklarını açıkladı.

Microsoft'un eğlence bölümü başkanı Robbie Bach, fiyatından dolayı Surface'ın ticari bir ürün olmasını istemiyordu, fakat Bill Gates'in güçlü desteği sayesinde proje rafa kaldırılmadı.

Surface için hazırlanmış yeni yazılım geliştirme kitini ilk deneme fırsatına sahip olacak olanlar PDC'ye katılan program geliştiricileri. Bu yüzden Microsoft, önceden belirlenmiş az sayıda program geliştiricinin bu kiti denemesine izin veriyor.

Konferansa katılan 6,000 program geliştiricinin tamamının yeni çıkan yazılım geliştirme kitine sahip olamayacağını belirten Carpenter, Microsoft'un düzenleyeceği toplantılardan birisine katılan 1,200 kişilik bir kitleyi düşündüğünü açıkladı.

Microsoft ayrıca PDC'de program geliştiricilerinin 16 Surface biriminin her birine özel bir etiket yerleştirecekleri bir "akbaba avı" düzenlemeyi planlıyor. Ticari kullanımda olan Surface makinelerinin sayısının düşük olmasına rağmen Carpenter, ürün için program yazan geliştirici kitlesini daha da büyütmek için gerekli çalışmaları yapacaklarını belirtti.

Fırsatların sınırsız olduğunu belirten Carpenter, PDC'de program geliştiricilere ulaşarak yenilikçiliklerinden ve yaratıcılıklarından faydalanmak istediklerini söyledi.

Microsoft ayrıca sergileyeceği gösteride Surface ve Windows arasında ortak bir özellik olan aynı anda birden çok dokunuşu algılama özelliğinden (multitouch) bahsedecek. Windows 7 "multitouch" hareketler için destek sağlayacak, fakat Windows 7 ve Surface arasında uygulamada bazı farklılıklar bulunacak.