Akıllı robotlar, daha uzun işsizlik kuyruklarına mı neden olacak?



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Robot severler ve dış kaynak kullanan rakipler, çok yakın bir zamanda bir ortak noktaya sahip olabilirler: İşlerini kaybetme korkusuna...

"Gelecekte robotlar, günümüzde Amerikan işçilerinin yaptıkları birçok işi devralacaklar ve bu potansiyel olarak işsizliğin da artmasına neden olacak" diyor How Stuff Works'ün kurucusu ve Robotic Nation (Robotsu Millet) adlı bir e-kitabın yazarı Marshall Brain.

Brain, San Jose'deki Bireysellik Zirvesi'ne katılan dinleyicilere bir sunumda "Teoride, robotlar tüm işi yaptıklarından bizim ebedi bir tatile çıkabilmemiz gerekiyor. Bunun yerine, ekonominin şu andaki yapısı nedeniyle, robotlar hayatımıza girdiklerinde, hepimize çok yıkıcı darbeler vuracaklar, çünkü çok fazla işsiz insan olacak. Eğer ekonomimizi yeniden yapılandırmazsak gitgide artan bir şekilde otomasyona uğrayan ekonominin, toplum üzerinde çok korkunç etkileri olabilir. Verimlilik artarken, işçilerin ücretleri bu artan verimlilikle aynı oranda olmadığından, şu anda zenginlik gitgide bir noktada toplanıyor." sözleriyle yaklaşmakta olan tehlikeye dikkat çekti.

Marshall Brain

Robotlardaki geliştirmelerin, teknoloji üreticilerinin ikinci bir akıllı tür yaratabilecekleri anlamına geldiğini iddia ediyor Brain: "Şu ana kadar, evrende başka bir akıllı tür daha olduğuyla ilgili herhangi bir inandırıcı delil bulunamadı, bu akıllı tür de biziz." diyor ve ekliyor "Fakat bu, robotlarla birlikte değişiyor."

Bilgisayar teknolojileri son 20 yılda gözle görülür biçimde gelişim gösteriyor ve bu teknolojilerin geliştirilmesi artan bir şekilde devam ediliyor. Brain, "1992 yılında bilgisayarlar saniyede 300,000 işlemi yapabiliyordu. 2022 yılında, büyük ihtimalle bilgisayarların saniyede yapacakları işlem bir trilyona çıkacak ve 2042 yılında belki de bu işlem sayısı saniyede katrilyon işlem sayısına ulaşacak" şeklinde bir tahminde de bulunuyor. ve "500 dolarlık bir makine bunu yapabilir fakat işin içine görsellik ve doğal dil işlemleri girdiğinde, robotlara bakışımız değişebilir." diyor.

Robotların potansiyel uygulamaları, fast food restoranlarında, ulaşımda, eğitimde, inşaatta ve diğer alanlarda otomat olarak kullanılabilir. "Alışveriş merkezlerinde robot kasiyerlerimiz ve robotlar tarafından yürütülen depolama, temizlik, yardım ve kart alma hizmetleri olacak." öngörüsünde bulunan Brain bu gelecekle baş edebilmek ve otomasyondan yararlanabilmek için toplumun ekonomiyi yeniden tasarlaması gerektiğini söylüyor.

Önerdiği çözüm mü? Zenginliğin bir noktada toplanmasını engelleyerek verimliliğin faydalarından herkesin yararlanması sağlanmalı, ücretler arttırılmalı ve çalışma zamanı düşürülmeli. Sosyalizme çok benziyor değil mi?

Sosyalizmi andıran bu fikir, katılımcıların şu soruyu sormalarında etkili oldu: "Sanayileşme ilk ortaya çıktığında, çok büyük bir işsizliğe neden olacağı korkusu vardı, ama bu hiç böyle olmadı. Robotların iş gücüne katılımı neden bundan çok farklı bir sonuç doğursun ki?"

Brain'in cevabı ise son derece basitti: "150 yıl önce, ikinci bir düşünen tür yaratmamıştık. Ve üstelik bu ikinci türün beyni, sürekli olarak daha da gelişen bir özelliğe sahip."