Opera 10 Çok Daha Güzel Olacak



Ekleyen
baktas
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Şirket yetkilileri Opera'nın masaüstü bilgisayarlar için çıkaracağı Opera 10 Web tarayıcısının şimdiki sürümden görsel olarak çok daha güzel görüneceğini açıkladı


Opera 10 çok daha güzel olacakOpera'nın hikâyesi 1994 yılında Norveç'in en büyük telekomünikasyon şirketi olan Telenor'da bir araştırma projesi olarak başladı. Daha sonra ayrılarak kendisi de bir şirket olan Opera Software ASA, geniş kitlelerin kullanımına açılan ilk Web tarayıcısı olan Opera 2.0'ı piyasaya sürdü. Opera şirketi Web tarayıcıları alanındaki araştırma geliştirme çalışmaları sayesinde ilerleyen yıllarda; cep telefonlarından oyun konsollarına kadar Web tarayıcıları üreten bir şirket haline geldi. Geçtiğimiz Çarşamba günü Opera'nın 9.6 sürümü hakkında açıklamalar yapan Web önderlerinden Bruce Lawson, programın 10. sürümü konusunda da ipuçları verdi.

Lawson Opera 9.6'da çeşitli performans geliştirmelerine gittiklerini; fakat başta Mac kullanıcıları olmak üzere pek çok kullanıcının Web tarayıcısını görsel olarak zayıf bulduğunu söyledi. Lawson: "Bir süredir Opera'nın masaüstü sürümünün görselliğinin zayıf olduğu, özellikle Mac bilgisayarlarda sırıttığı yönünde eleştiriler alıyorduk. Kullanıcıların eleştirileri doğrultusunda geliştirmeye başladığımız Opera 10'un görsellik beklentilerini fazlasıyla karşılayacağına sizi temin edebilirim. Eğer iyi bir araç geliştirmek istiyorsanız sadece özellik yönünden değil, görsellik yönünden de gelişmiş bir eser meydana getirmelisiniz." diyerek kullanıcı geribildirimlerini çok ciddiye alan bir şirket olduklarını açıkladı.

Lawson, şirketin ünlü İngiliz tasarımcı John Hicks'i Opera'nın kullanıcı arayüzünü canlandırmak ve görselliğini estetize etmek için kiraladıklarını söyledi. Hicks tasarım dünyasında Mozilla Firefox logosu ile tanınıyor.


Opera MiniLawson ve iş arkadaşı ürün müdürü Roberto Mateu Opera 10'da bulunması muhtemel özellikleri açıklamayı reddederek, tarayıcının halen tasarım aşamasından olduğunu ve talepler doğrultusunda değişikliklere gidebileceklerini belirttiler. Buna karşın 2008'in son aylarında; Opera'ın cep telefonları/cep bilgisayarları için Web tarayıcısı olan Opera Mini 4.2'nin beta sürümünün, Opera 10'un da Alfa sürümünün çıkarmayı planlandıklarını söyledi.


Opera 9.6'da ki yerleşik e-posta istemcisi olan Opera Mail'e düşük hızda İnternet bağlantısına sahip kullanıcılar için "Düşük bant genişliği modu" ve adres defterindeki kişilerden gelen önem seviyesi düşük mesajlar reddedilerek daha az veri güncellenmesi yapılabilmesi olanağı eklenmiş.

Tarayıcı Savaşları


Lawson, Google Chrome'un piyasaya girişinin Opera takımı üzerinde bir etkisi olup olmadığının sorusunu, Chrome'un piyasaya girişiyle, Internet Explorer dışındaki Web tarayıcılarına bir yenisi daha eklendiği için memnun olduklarını söyleyerek cevapladı. Lawson: "İnsanlar Google Chrome'u haberlerde gördüler ve Internet Explorer'a alternatif Web tarayıcıları olduğunu öğrendiler. Alternatif Web tarayıcıları konusunda İnternet kullanıcılarındaki bilinçlenme giderek artıyor." diyerek Google Chrome'un Opera'ya, dolaylı yönden fayda sağladığının altını çizdi.

Lawson ayrıca Chrome'u Opera'ya rakip olarak görmediklerini, Opera'yla Chrome'un hedef kitle ve müşteri profilleri bakımında ayrı kulvarlarda mücadele eden Web tarayıcıları olarak algılanması gerektiğini belirtti. Opera kullanıcılarının çoğunun teknoloji meraklıları olduğunu, buna karşın bu profili yeterli görmediklerini ve kullanıcı tabanlarını genişletmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.


Opera ve FirefoxWeb tarayıcıları cephesine genel olarak baktığımızda ise Opera'nın Chrome öncesinde de, açık kaynak koldu programların yıldızı olarak niteleyebileceğimiz Mozilla Firefox ile aynı kitleyi paylaşıyor olduğunu söyleyebiliriz.

Opera'nın bu noktada, kullanıcıların sık kullandıkları sayfaları küçük resimler halinde listeleyebileceği yerleşik Hızlı Arama özelliği, alternatif özelliklere sahip yerleşik elektronik posta istemcisi ve yandaki illüstrasyonu çizecek kadar fanatik taraftarla yerini korumaya çalıştığını söyleyebiliriz. Öte yandan Mozilla Firefox ise açık kaynak kodlu oluşunun avantajlarını sonuna kadar kullanarak, program için geliştirilen yüzlerce eklenti sayesinde Internet Explorer'dan sonra en çok kullanılan Web tarayıcıları listesinde ikinci sırada gelmeyi başarıyor. Son olarak Windows işletim sistemi ile yerleşik olarak gelen Microsoft Internet Explorer'ın, bu avantajından dolayı uzun bir süre daha liderlik koltuğunu kimseye kaptırmayacağını söyleyebiliriz.