Başımıza Taş Yağacak; Bedava Bir FPS, Nexuiz



Ekleyen
meddah
Güncelleme Zamanı
04.12.2009

Oyun oynamak için büyük paralar ödemeye alıştık. Bedava oyunları ise genellikle görmezden geliyoruz. Acaba doğru mu yapıyoruz? Sizi bedava bir FPS olan Nexuiz ile tanıştırarak bu soruyu irdelemeye davet ediyoruz.

1993 tarihinde yayınlana Doom'dan bugüne FPS oyunları, bilgisayar oyuncuları arasındaki popülerliğini durmaksızın arttırdı. Artık bugün bilgisayar için yayınlanan kalburüstü oyunların büyük bir kısımının bu türden çıkması bir tesadüf değil. Hızlı yapıları, birincil şahıs bakış açısıyla oyuncuyu kendi evrenlerine dâhil etmedeki başarıları, grafik olarak hep en uç noktaları teşkil etmeleri ve tabiki çevrimiçi olarak oyuncular arasında ciddi bir rekabet ortamı yaratmaları, FPS oyunlarını bugünkü konumlarına getirdi.

Bugün piyasada o kadar çok FPS oyunu var ki, bunların büyük bir kısmı doğru düzgün oyuncularla buluşamadan tarihin tozlu sayafalarındaki yerlerini alıyorlar. Bu ortamda hemen hemen tamamı kendileri de oyuncu olan oyun programcılarının geliştirip yayınladığı açık kaynak kodlu bedava oyunlar ne kadar iyi olursa olsunlar hakettikleri oyuncu kitlesine ulaşamıyorlar. Bu oyunlardan bir tanesi de bugün inceleyeceğimiz Nexuiz.

Başımıza Taş Yağacak; Bedava Bir FPS, Nexuiz

Grafik motoru olarak Quake motorunun üzerine kurulmuş olan DarkPlaces'ı kullanan Nexuiz grafik kalitesi bakımından birçok ticari oyunla yarışabilecek kadar başarılı. 2002'de geliştirlmeye başlanan ve ilk versiyonu 2005'te yayınlanan Nexuiz o günden bugüne sürekli bir gelişim göstererek bugün incelediğimiz 2.5.2 versiyonuna ulaştı. Nexuiz'in altyapısını oluşturan DarkPlaces motoru, günümüz ekran kartlarında bulunan HDR, Offset Mapping, piksel bazlı dinamik ışıklandırma, gölgelendirme efektleri ve yüksek çözünürlüklü dokular gibi gelişmiş özellikleri destekliyor. Bütün bunlara rağmen Nexuiz, Quake'e uzanan kökleri sayesinde bu gelişmiş özellikler kapatıldığında, kullandığınız bilgisayar oldukça eski olsa bile çalışabiliyor. Oyunun minimum sistem ihtiyaçları 1Ghz işlemci, 512MB hafıza ve Geforce 2 ya da daha iyi bir grafik kartı. Ayrıca oyunun Mac OS ve Linux versiyonlarıda mevcut. Ancak bütün bu gelişmiş özelliklere rağmen nedense Nexuiz hala köşeli geometrik şekillere mahkûm kalmış gözüküyor. Tabi oynarken Quake III nostaljisi yaşamak sizin için bir artı olabilir (benim için öyle olduğu kesin).

Başımıza Taş Yağacak; Bedava Bir FPS, Nexuiz

Ses sisteminin de büyük oranda elden geçtiğini belirtmek gerekli. Nexuiz 7.1 surround ses sistemlerini destekliyor. Ses efektlerinin bazıları çok hoşnut bırakmasa da, eğer elektronik müzikten hoşlanıyorsanız müzikler sizi mutlu edecektir.

Oyunun genel havası oldukça hızlı. Hatta Quake III'ten daha hızlı olduğunu bile söyleyebiliriz. Eğer bugünün daha gerçekçi oyunlarından biraz sıkıldıysanız, refleksin önplanda olduğu, Quake'in ihtişamlı günlerinden tanıdığımız, bunny hopping (vurulmamak için süreklli zıplamak), rocket jumping (daha yükseğe zıplamak için zıpladığınız anda yere bir roket atmak) ve havada 180 derece dönüşler gibi eski numaraları hatırlmak zorunda kalacağınız Nexuiz sizin için ilaç gibi olacaktır.

Başımıza Taş Yağacak; Bedava Bir FPS, Nexuiz

Klasik çok oyunculu deathmatch'ten basketbol ve futbolun Nexuiz'e uyarlanmış hali Nexball'a kadar, aklınıza gelebilecek hemen hemen bütün çokoyunculu oyuın modları oyunda kendisine yer bulmuş durumda. 13 oyun modu, 24 resmi haritayla gelen Nexuiz, oldukça etkin bir mod topluluğu sayesinde kullanıcıların yarattığı yaklaşık 35 haritalık bir pakete de sahip. Oyunun kendisine dâhil edilmiş sunucu arayüzü sayesinde de asla oyanayabileceğiniz bir harita bulmakta sıkıntı çekmiyorsunuz. Ayrıca oyuncu topluluğu diğer oyunlara göre daha küçük olduğu için diğer oyunlarda sıkça karşılaştığınız "problem" oyuncularla da pek karşılaşmıyorsunuz.

Başımıza Taş Yağacak; Bedava Bir FPS, Nexuiz

Bütün bunların yanında son derece hızlı ve kaotik olan çok oyunculu bölüme hazırlanmanız için yaklaşık 20 bölümden oluşan bir tek oyunculu bölüm hazırlanmış. Çok özel bir içeriğe sahip olmasa da, oyunun hızlı yapısına ve farklı oyun modlarına alışmanız için bir göz atmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca bot desteğiyle de istediğiniz gibi tek kişilik oyunlar hazırlayabilirsiniz.

Nexuiz, FPS dünyasına devrim niteliğinde bir katkıda bulunmasa da, yeni oyuncuları ve eski kurtları buluşturmayı başaran hızlı ama kolay yapısı, ticari rakiplerine karşı çok tutunamasa da, göze hoş gelen grafikleri ve dizaynıyla, bedeva olduğunu da hesaba kattığınızda, oldukça başarılı bir oyun. Çok kalabalık olmasa da sürekli aktif bir oyuncu topluluğuna sahip olan Nexuiz, düzenli bir şekilde yapılan turnuvalarla da oyuncular arası rekabeti canlı tutuyor.