Wimax'li CENTRINO 2 Dizüstü Bilgisayarlar Bu Sene İçin Sınırlı



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Intel "Echo Peak" kablosuz modülünü bu yılsonunda firmalara sevk etmeye başlayacak, fakat sadece Amerika'da 3 şehir 2.5GHz WiMax hizmeti veriyor olacak

Intel bu yılın sonunda kablosuz modülü Echo Peak'i sevk etme başlayınca, şirketin 2008 yılında Centrino 2 dizüstü bilgisayar çip platformuna bir opsiyon olarak Wimax ekleme hedefini gerçekleştirmiş olacak. Fakat Wimax desteği eklenmiş Centrino 2 dizüstülerin dağıtımı sadece Amerika'dan 3 şehri kapsayacak şekilde çok sınırlı bir sayıda olacak.

Intel, Wimax desteği eklenmiş Centrino 2 dizüstülerin dağıtımının sınırlı sayıda yapılacağını çok önceden söylemişti, hatta sadece birkaç büyük markanın bu teknolojiyi sistemlerine entegre edeceğini belirmişti. Bu dağıtımın ne kadar sınırlı olacağı şimdi iyice gün yüzüne çıkmış oldu.

Echo Peak

Wimax desteği eklenmiş Centrino 2 dizüstülerin dağıtımının sınırlı tutulmasının sebebi farklı ülkelerdeki operatörlerin farklı yayılım menzillerine (spectrum range - elektro manyetik ışınımın dalga boyuna göre dağılım menzili) sahip olması. Wimax operatörleri farklı yayılım menzillerinde hizmet vermekte. Bunlar da 2.3GHz, 2.5GHz ve 3.5Ghz olarak tanımlanmış durumda. En büyük ve en yaygın Wimax hizmeti günümüzde Güney Kore'de 2.3 GHz ve Pakistan'da 3.5GHz yayılımıyla verilmekte ama bu yayılım menzillerinden hiçbiri Echo Peak modülü tarafından desteklenmiyor. Ayrıca Intel'in bu bant aralıkları için Centrino 2 platformuna ne zaman destek ekleyeceği de belirsiz.

Intel 2.5GHz yayılımı farklı ülkelerde ki uygunluğu ve teknik sebeplerden ötürü seçtiğini belirtiyor. Örneğin radyo dalgaları düşük frekanslarda daha uzaklara yayın yaparlar, yani 2.5GHz'lik bir ağ için, 3.5GHz'lik bir ağa göre daha az ana istasyon gereklidir, böylece operatörün de ekipman ve altyapı maliyetleri azaltılmış olur.

Clearwire adlı Amerikan servis sağlayıcı operatör bu yıl içinde 2.5 GHz'lik bir Wimax hizmeti vermeye başlatacağını açıkladı. Şirketin yıl sonuna kadar Xohm (4G'ye dayanan Wimax Servisi) servisini; eylül ayında Baltimore'da, sonrasında da Chiciago ve Washington DC.'de hizmete başlatacağı belirtildi. Bu şehirlerin de Wimax desteğine sahip Centrino 2 platformlu dizüstü bilgisayarların satılacağı yerler olması muhtemel görünüyor.

Sonuç olarak Intel başkanı Wimax destekli Centrino 2 Dizüstü bilgisayarların, 2.5GHz'lik Wimax hizmetleri arttıkça dağıtımının da artacağını belirtti. Fakat temkinli olup bu dünya çapında oturmamış platforma yatırım yapmak yerine Intel'in gelecek yıl piyasaya sürmeyi planladığı Centrino'nun sonraki nesli olan Calpella platformuna dayanan dizüstüleri beklemek daha akılcı bir tercih olabilir.