Mini dizüstü bilgisayarlar 2010 yılında dizüstü piyasasının %25'ine sahip olacak



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Acer'a göre, netbook (mini dizüstü) piyasası bazı batılı analistlerin tahmin ettiğinden daha hızlı büyüyecek.

Mini dizüstü bilgisayarlar 2010 yılında dizüstü piyasasının %25 ine sahip olacakAcer genel müdürü J.T. Wang geçtiğimiz hafta Digitimes dergisine verdiği röportajda, bu sene içinde dünya üzerindeki netbook satışlarının 25- 30 milyona ulaşmasını beklediğini belirtti. Bu tahmin, bilişim teknolojileri konusunda yaptığı araştırmalarla tanınan Gartner araştırma şirketinin aynı dönem için öngördüğü 21 milyon rakamının oldukça üzerinde gözüküyor.

Önümüzdeki yıl IT harcamaları için ayrılan bütçe hemen hemen aynı kalmakla beraber kullanıcıların eğilimlerinin daha ucuz olana yönelmek şeklinde gerçekleşeceğini düşünen Wang, Gartner Araştırma'nın netbooklar için 2012 perspektifinde gösterdiği "50 milyon" adet satış sınırına gelecek yıl ulaşılacağını tahmin ediyor.

Wang'ın tahmini, aynı zamanda önümüzdeki yıl satılacak her 4 dizüstü bilgisayardan 1'inin netbook olacağı anlamına da geldiği için oldukça dikkat çekici. Diğer bir açıdan bakacak olursak hatırı sayılır miktarda ev ve iş kullanıcısının aslında; Core 2 Duo işlemcilere, büyük kapasiteli belleklere, büyük ekranlara ve harici donanımlar için çok sayıda girişe ihtiyaçları olmadığı gerçeğiyle karşılaşıyoruz.

Eğer Wang haklıysa; donanım üreticilerinin ve ortalama 350 dolar dolar olan netbook'lara sahip kullanıcıları XP'nin üst sürümlerine veya Windows 7'ye geçmeleri konusunda ikna etmek zorunda olan Microsoft'un gelirlerinde düşüşler yaşanması kaçınılmaz gibi gözüküyor.