Suçluların yeni hedefi mobil cihazlar ve sosyal ağlar



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
05.04.2011

Sanal alemin suçluları mobil cihazları ve sosyal ağları hedef alıyor.

Suçluların yeni hedefi mobil cihazlar ve sosyal ağlarGüvenlik, antivirüs progrmları geliştiren Symantec'in yıllık tehdit analizi siber suçluları çeken yeni hedeflerini açıkça gösteriyor. Analize göre diğer sistemlere olan saldırılara oranla sayıları çok olmasa da Mobil cihazlara ve Sosyal ağlara yönelik tehditler giderek artıyor. Özellikle Facebook, Twitter ve Google mobil işletim sistemi Android kullanıcıları tehdit altında.

Symentec'in verilerine göre mobil işletim sistemlerinde 2009'da 115 olan güvenlik açığı sayısı 2010'da 163'e yükselmiş durumda.

Bazı durumlarda güvenlik açıkları kullanılarak Andorid cep telefonlarına zararlı yazılımlar da yüklenebiliyor. Bu durum sanal suçlulular için getirisi olan bir alan oluşturabilir.

Facebook ve Twitter için de çeşitli tehditler bulunuyor. Bunlardan en yaygın olanı kullanıcıları zararlı yazılımların bulunduğu sitelere yönlendiren bağlantılar. Symantec'in tahminlerine göre Facebook'da yayımlanan her altı linkten biri zararlı bir yazılıma ya da siteye bağlanıyor.

Sosyal mühendislik saldırılarında özellikle kullanıcı bilgileri değerli görülüyor. Suçlulular kullanıcıların şahsi bilgilerini kullanarak onların ilgilerini çekecek dolandırma amaçlı gönderiler hazırlıyorlar.

Rapor ayrıca kısaltılmış bağlantılardaki (http://tiny.cc/htuj54 gibi) tehlikeye de değiniyor. Özellikle karakter kısıtlaması bulunan Twitter gibi palatformlarda uzun linkerin kısaltılması bağlantının içeriğini gizlemeye yarıyor. Sosyal ağlardaki zararlı içerik barındıran bağlantıların %65'inin kısaltılmış link olduğu belirlenmiş.