Cep telefonları yeni büyük mobil oyun platformu mu olacak?



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Bu haftaki oyun geliştiricileri konferansında (GDC) Gameloft CEO'su Michel Guillemot mobil oyun endüstrisinin geçmişini anlatan bir sunum eşliğinde sektörün ne yönde gelişebileceğinin tartışıldığı oturumlar yönetti.

Cep Telefonları Yeni Büyük Mobil Oyun Platformu mu Olacak?Gameloft kısa süre önce dünyanın en büyük mobil oyun geliştiricisi olan EA Mobile'yi satın almıştı. Bu sebeple sektörün ne yönde gelişeceğini ondan daha iyi bilecek birini bulmak zor.

Gameloft başarısının büyük bir bölümünü, Prince Of Persia gibi Ubisoft oyunlarının mobil sürümlerini çıkararak yakaladı. Michel, Ubisoft CEO'su Yves Guillemot'un kardeşi. Böylece mobil ortama aktaracakları ilk Ubisoft oyunun seçerken fazla zorlanmadılar.

Michel Guillemot, fikirlerinin temel dayanağını 2010 yılında dünyada 4 milyar insanın; yani insanlığın dört üçünün cep telefonuna sahip olacağı tezi üzerinden geliştiriyor. Guillemot'a göre, 2012 yılında cep telefonu oyunları pazarı 5 milyar dolara yükselecek. Şu anda 20 milyar doların döndüğü konsol ve bilgisayar oyunu pazarı göz önüne alındığında bira küçük görünebilir. Fakat, küçüklen cihazlar ve günlük hayta artan taşınabilirlik ihtiyacı insanları cep telefonu gibi mobil cihazlara yönlendireceğinden bu alandaki oyunlara olan talebin artmaması işten bile değil.

Japonya ve Kore'deki yaygınlıkları göz önüne alındığında Amerika ve Avrupa pazarındaki mobil oyun sektörü henüz olgunlaşmamış diyebiliriz. Amerika ve Avrupa'daki mobil kullanıcıların yalnızca %5 ile %7'si düzenli olarak oyun satın alıyor. Buna karşın rakamlar Kore ve Japonya'ya gittiğimizde %10 ve %15 arasında gerçekleşmekte.

Guillemot, Amerika ve Avrupa'daki pazara hakim telefon servis sağlayıcılarının bu farklılığın temel sebebi olabileceğini söyledi. Böyle bir pazarda Gameloft gibi oyun geliştiricileri; çok uzun ve pahalı bir süreç olan ürünlerinin tutulması dönemini Spint ve Verizon gibi sağlayıcılara bırakmalı. Öte yandan Japonya'da ise Avrupa ve Amerika'daki talep azlığının doğurduğu ek maliyetler söz konusu olmadığından, geliştiricilerin oyunlarının pazarlamasını ve dağıtımını kendilerinin yaptıklarını belirtti.