Steve Jobs vefat etti: 1955 - 2011



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
06.10.2011

Apple kurucularından Steve Jobs dün gece hayatını kaybetti.

Steve Jobs vefat etti: 1955 - 2011

Apple'ın kurucularından Steve Jobs dün gece 56 yaşında, 7 yıldır mücadele ettiği kanser yüzünden vefat etti. 1955 yılında San Francisco'dan doğan Kaliforniya'da büyüdü. Üniversite'de sadece bir dönem okuyup okuldan ayrılan Jobs ilk işi olan devre kartı tasarımına Atari'de başladı. 1976 yılında Jobs ve Steve Wozniak bugün dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri olan Apple'ı kurdu.

Birkaç bin dolar nakit ile yola çıkan bu iki genç kişisel bilgisayar sektörüne ciddi bir değişim getirdi. 1985 yılında Steve Jobs ve Apple'ın yönetim kurulu tasarım, stil ve firma tavrı konularında anlaşmazlığa düştü ve Jobs şirketten uzaklaştırıldı. O tarihte Apple'ın arkasındaki asıl yaratıcı kişiliğin Steve Wozniak olduğunu söylendi. Sonraki 10 yıl boyunda Steve Jobs spotların gerisinde kaldı ve sektörün yüzü Bill Gates oldu. Microsoft, 1990'larda büyük bir yükselişe geçirerek IBM'i tahtından eden firma olmayı başardı.

Jobs, Apple'dan ayrıldıktan sonra boş durmadı ve günümüz Apple bilgisayarların işletim sitemlerinin temelinin atıldığı NeXT firmasını kurdu. NeXT üst düzey donanım ve yazılım sunmasına rağmen piyasada büyük bir etki yaratmadı.

Jobs'ın 1990'larda asıl başarıyı bilgisayar sektöründe değil film dünyasında yakaladı. Steve Jobs 1986 yılında küçük bir animasyon firması olan Pixar'ı satın aldı ve Pixar'ın izleyicilere 1995'de sunduğu Oyuncak Hikayesi ile animasyon sektöründe büyük bir değişimin başlangıcı oldu. Yani Steve Jobs'ı zengin eden Apple ya da NeXT değil Pixar oldu.

1996 yılında Apple'ın biri işlerim sistemine ihtiyacı vardı ve Next'in elinde de iyi bir işletim sistemi (NeXTSTEP) bulunuyordu. Apple, NeXT'i satın aldı ve Steve Jobs 1985'te kovulduğu Apple'a geçici CEO olarak geri döndü. Günümüzde teknoloji dâhisi olarak görülen Steve Jobs efsanesi bu tarihten sonra şekillenmeye başladı.

1997'den 2011'e kadar Steve Jobs'ın önderliğindeki Apple; iMac, iPod, iPhone, iPad ürünleri ile kişisel bilgisayar, müzik endüstrisi, cep telefonu, iletişim, tasarım gibi pek çok konuda büyük bir değişim sağladı ve dünyaya tablet bilgisayar kavramını tanıttı.