Steve Jobs Adobe'a saldırmaya devam ediyor



Ekleyen
meddah
Güncelleme Zamanı
30.04.2010

Steve Jobs Adobe'a açtığı savaşı resmiyete döktü.

Daha önce gayri resmi yollardan Flash'a karşı olduğunu birçok kez dile getiren Steve Jobs, bu sefer Apple'ın resmi sitesine yazdığı 1700 kelimelik bir yazıyla tam anlamıyla savaş ilan etti. Flash'ı neden iPhone ve iPad'te desteklemediklerini altı başlık altında açıklayan Jobs, Flash'ı tarihe gömmeye kararlı gözüküyor.

Altı başlığı kısaca özetlememiz gerekirse;

  • Adobe'un belirttiği Flash olmadan tam bir web deneyimin yaşanamayacağı kanısının gerçek olmadığı
  • Jobs tarafından daha öncede dile getirilen kararlılık ve güven sorunları
  • Taşınabilir cihazlarda ortaya çıkabilecek batarya süresi problemi
  • Flash ile geliştirilen birçok uygulamanın fare işaretçisine fazlasıyla bağımlı oldukları için dokunmatik arayüzle uyumsuzluk
  • Flash'ın tamamıyla kapalı bir platform olması
  • Birden fazla platformda uygulama geliştirilmesini sağlayan üçüncü parti yazılımların iPhone ve iPad platformunda yazılım gelişimini olumsuz etkileyecek olması.

İlk üç gerekçe için karşı çıkılabilecek çok bir şey yok. Dördüncü tartışmaya açık, beş ve altı ise doğru söylemek gerekirse ikiyüzlülük kokuyor. Kendi şirketinin teknolojisini tamamıyla kapalı bir yapı üzerine kuran Jobs nedense bunu diğer şirketlerin yapmasını garip buluyor. Ayrıca Flash'ın webdeki varlığını engellemekte haklı olduğu noktalar olabilir, ancak sadece Flash'a son versiyonda eklenen, iPhone ve iPad için uygulama geliştirebilme özelliğini engellemek için yaptığı lisans değişikliği biraz aşırı kaçmıyor mu?

Bu savaşı kimin kazanacağı uzun süre belli olmayacak gibi gözüküyor. Sonuç olarak bir noktada anlaşma sağlamazlarsa ya Flash tarihin karanlık sayfalarına gömülecek ya da Jobs hayatı boyunca aldığı en kötü kararını almış olacak.