Dell Dizüstü bilgisayarları, "Boş Frekans" kablosuz işlemcilerine sahip olacak



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

ABD, TV görüntülerinin geniş bantta kullanılmasını onayladı...

Dell LogoDell, dizüstü bilgisayarlarına, "boş frekans" olarak bilinen kullanılmayan televizyon frekansları üzerinden bağlantı sağlayacak olan yeni radyo çipleri ekleyecek.

Salı günü, ABD Federal İletişim Komisyonu'ndaki düzenleyiciler, TV yayını için atanmış 512 MHz'den 698 MHz'e kadar olan kullanılmayan frekans bölümünün kullanıma açılması yönünde oy kullandılar.

Dell, HP ve Google, bu kullanılmayan frekansların kullanıma açılması için mücadele eden şirketler arasındaydı. Bu kullanılmayan frekanslar, özellikle kırsal alandaki kullanıcılar için ek bir geniş bant (broadband) seçeneği sağlayacak.

Öneriyi sunanlar, TV frekanslarının geniş bant sinyallerini, kablosuz İnternet bağlantısından önemli ölçüde daha uzağa taşıyabildiğini ve bu frekansları açmanın, akıllı telefon (smartphone) benzeri yeni cihazlar için bir pazarın genişlemesine de yardımcı olacağını söylediler.

Netbook incelemeleri

Dell mobile"Kullanılmayan radyo frekanslarını gelecekteki Dell ürünlerine eklemeyi düşünüyoruz," dedi Dell'in teknoloji politikası yöneticisi Neeraj Srivastava. Bu ürünler, dizüstü bilgisayarları, netbook'ları (ucuz ve çok yüksek kalitede olmayan dizüstü bilgisayarlar) ve kablosuz İnternet bağlantısı destekleyen diğer elektronik cihazları kapsayabilir. Bu teknolojinin, sayılan bu ürünlere ne zaman ekleneceği ise belirtilmedi.

Radyo çipleri, akıllı telefonlar (smartphone) gibi cihazların içine sığabilecek kadar küçük olan çipler hakkında konuşan Srivastava, "Bir tasarım perspektifinden bakmak gerekirse, çiplerin boyutunda herhangi bir kısıtlamaya gerek olmayacak."dedi.

Federal İletişim Komisyonu, 2.4 GHz frekansını 1995 yılında izinsiz hale getirmesiyle birlikte, kullanılmayan frekanslar, izinsiz kablosuz İnternet erişimlerinde bir devrim yapmaya devam ettiler ve kablosuz ağ kurulumu ve kablosuz telefon gibi cihazların geliştirilmesinin önünü açtılar. Srivastava bu durumu değerlendirirken, "2.4 GHz frekansı, aslında iletişim amaçları için "önemsiz" olarak görülüyordu çünkü mikrodalga fırınlar da aynı frekansı kullanıyorlardı. Bu bir karışıklığa yol açabilirdi ve bu frekansların duvarlar ve mobilyalar gibi fiziksel nesnelerin içinden geçmesi daha verimsiz hale gelebilirdi." yorumunu yaptı.

2.4 GHz frekansındaki boş frekanslar, birçok problemi çözebilir ve ses ve video yayını yapmak gibi daha yüksek bant aralığı uygulamalarına olanak tanıyabilir.