HP, "Vista Uyumluluğu" değişiklikleri nedeniyle öfkeli



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft'un "Vista Uyumlu" pazarlama kampanyası için istediği gereksinimleri düşürme yönünde verdiği kararın HP'yi öfkelendirdiğini gösteren e-postalar kamuoyuna açıklandı.

Vista UyumludurHP'nin deneyimli yardımcı başkanı Richard Walker, Microsoft'un üst düzey bir yöneticisine 1 Şubat 2006'da gönderdiği e-postada şöyle yazmış: "Umarım bu olay, Microsoft'la olan ortaklığımızın geleceğini etkilemez fakat şunu söylemeliyim ki bu rahatsızlık verici durum, bende ve ekibimde çok derin bir sıkıntı yaratmıştır."

Vista'nın gelişiminden ve dağıtımından sorumlu olan Microsoft yöneticilerinden biri olan Jim Allchin, neredeyse öfkeden çılgına döndü ve şirketin CEO'su ve kendisinin patronu olan Steve Ballmer'a HP'nin yapmış olduğu bu hareketten ötürü "üzgün olmanın çok ötesinde" olduğunu söyledi. Ballmer, bu kararın bir tarafı olmayı reddettiğini kendisine bildirdi.

E-postalar, 2006 yılında Microsoft'un, bilgisayarlara Vista'yı kaldırabilecekleri yönünde onay vererek müşterileri kandırdıkları yönünde açılan davada, ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Marsha Pechman tarafından kamuoyuna açıklandı. Bu davada ayrıca Microsoft'un, onay verdiği bilgisayarların sadece Vista Basic'in basit sürümünü kaldırabileceğini bildikleri de iddia ediliyor. Windows Basic'in bu basit sürümünde, yoğun şekilde geliştirilen Aero ara birimi bulunmuyordu. Windows Vista 2007 yılının başında piyasaya çıktı.

2006'nın başında Microsoft, Intel'in eski 915 grafik çip setinin, programın niteliklerine uyduğuna karar vererek, Vista Uyumluluk kurallarını gevşetti. Daha sonra Windows'un istemci sürümünden sorumlu olan Will Poole, bir bilgisayarın grafik kartının Windows Device Driver Model (WDDM)'ini - Türkçe anlamıyla Windows Aygıt Sürücüsü Modeli - kullanma zorunluluğu getiren bir açıklama yaptı. WDDM, Vista ile birlikte çıkan, modernize edilmiş sürücü yapısına verilen isim.

Bu karar, orijinal şartları yerine getiren daha gelişmiş grafik çipleri sağlamakta yetersiz kalmaktan şikayet eden Intel şirketini memnun etti. Hatta, Intel'in CEO'su Paul Ottelini, Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer'a şirketinin yapmış olduğu bu değişiklikten ötürü teşekkür bile etti. Ancak HP, bu değişiklikten hiç de memnun değildi.



Richard WalkerWalker'ın gönderdiği e-postada, "Yaptığınız bu değişiklik, bazı aktörlerin, sizin program gereksinimlerinizi destekleyecek düzeyde yatırım yapmayacağını bilerek, rekabetçi bir avantaj sağlamak için yapmış olduğumuz büyük bir yatırımın önemini alıp götürdü." yazıyordu.

Diğer bilgisayar üreticilerinin aksine HP, Vista için hazırlık yapıyordu ve düşük maliyetli bilgisayarlarının Vista'yı çalıştırabileceklerinden emin olmak için, düşük kaliteli Intel 915 ve 910 grafik çiplerini bilgisayarlarında kullanmayı bırakmaya karar vermişti. Aynı mesaj gruplarından alınan bir başka e-postada Walker, Vista Uyumluluğu dâhilinde, iki yeni anakart tasarladıklarını ve ürettiklerini söyledi. HP'nin orijinal Vista Uyumluluk gereksinimlerini karşılaması için bu teknolojiye yaklaşık 7 milyon dolarlık bir yatırım yaptığı tahmin ediliyor.

Walker, e-postasının devamında, "Artık, bilgisayar üreticilerinin (ve işlemci/grafik çipi sağlayıcılarının) ürünlerinin, Vista kullanan sistemleri sadece çalıştırabilecek olmalarından dolayı, Vista Uyumluluğu şartlarını yerine getirdiklerini iddia edebilecekleri bir durumla karşı karşıyayız. Bu nasıl bir müşteri güvencesidir? Windows Vista Yükseltmesi deneyimi için mümkün olan en iyi müşteri deneyimi yaratma arzunuza çok az kişinin inanmasını sağlayacak bir güvence." diyordu.

Walker, Johnson ve Allchine'e, Microsoft'un HP'ye bildirmeden son anda "oyunun kurallarını değiştirmesi" nedeniyle, HP grubunda Microsoft'un güvenilirliğinin ciddi anlamda zarar gördüğünü söyleyerek devam etti.

Jim AllchinAllchin, Walker'ın e-postasını aldıktan sonra, patronu Steve Ballmer'a anında bir mesaj gönderdi. E-postada "Burada üzgün olmanın çok ötesindeyim. Bunun, kesinlikle Microsoft ve Intel'in durumu yanlış şekilde yönetmelerinden kaynaklanan bir durum olduğuna inanıyorum. Ne kadar büyük bir rezalet. Artık, Microsoft'tan memnun olmayan bir ortağımız, zedelenmiş bir Microsoft imajı var. Aynı zamanda kendi itibarım da büyük yara aldı." diyerek durumdan duyduğu rahatsızlığı aktarıyordu.

Mesajın devamında, "Bana bu durumun, Intel CEO'su Paul Ottelini ile sizin aranızdaki bir aramayla başladığı söylendi. Bu konunun derinine inerek, durumu idare etmede nasıl bu kadar duyarsız olabildiğimizi anlamam gerekiyor." dedi.

WDDM zorunluluğunu terk ederek, Vista Uyumluluk şartlarının gevşetilmesi konusunun bir parçası olmayı reddeden Steve Ballmer, sorumluluğu Poole'un omuzlarına yükledi.

1 Şubat 2006'da Ballmer'ın, Allchin'e yolladığı yanıtta, "Benim bu olanlarla herhangi bir ilgim yok," dedi ve ekledi, "Herşeyle Will Poole ilgilendi. Paul'un arayacağıyla ilgili bir mesaj aldım. Will durumla ilgileneceğini söyledi. Paul Ottelini aradı. Will, sorunları çözdüğünü söylediğinden, onunla ilgili bu konuları dile getirme fırsatı bile bulamadım. (Sorun çözülmüş gibi görünüyordu) Konunun detaylarıyla ile ilgili bilgim bile yok."