Google H.264'ü gözüne kestirdi, VP8 kaynak kodu açıldı



Ekleyen
meddah
Güncelleme Zamanı
20.05.2010

Google HTML5 videolarında kullanılmak için geçtiğimiz Ağustosta satın aldığı VP8 video sıkıştırma teknolojisinin kaynak kodunu yayınladı.

Geçtiğimiz ay Google'ın VP8 video sıkıştırma teknolojisinin kaynak kodunu açabileceğine dair söylentilerden bahsetmiş ve açıklamanın büyük ihtimalle bu ya yapılacak olan Google I/O konferasında yapılacağını belirtmiştik.

Google söylentileri boşa çıkarmayarak dün Opera ve Mozilla ile birlikte I/O konferansında VP8 teknolojisinin kaynak kodunu açtıklarını ve WebM adıyla, hala yeri doldurulamayan HTML5 video standartı için desteklediğini açıkladı. Projenin hedefi, webde ücretsiz olarak kullanılabilecek, yüksek kaliteli, kaynak kodu açık bir video biçimi oluşturmak. Google'ın VP8'e eşilik etmesi için seçtiği biçimler ise ses için Vorbis ve muhafaza biçimi olarak Matroska.

Açıklama sırasında en dikkat çeken noktalardan bir tanesi ise projeyi destekleyen diğer şirketler oldu. Yazılım dünyasından açıklamayı birlikte yaptığı Opera ve Mozilla'nın tam desteğini alan yeni proje donanım şirketlerinin de onayını almış gözüküyor; AMD, ARM, Broadcom, NVIDIA ve Qualcomm yeni biçim için donanımsal hızlandırma desteği sağlayacaklarını açıklayan şirketler arasında bulunuyorlar. Sadece bu şirketler taşınabilir ve masaüstü sistemler için önemli bir yüzdeyi oluşturuyorlar.