Google SearchWiki, daha kişiselleştirilmiş bir arama sunuyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Google, internet kullanıcılarının, arama sonuçlarını yeniden sıralamalarına, silmelerine ve eklemelerine olanak tanıyan yeni bir hizmeti kullanıcılarına sundu...

SearchWikiSearchWiki, aynı aramanın gelecekte her tekrar yapılışında, değişikliklerin hemen gösterilmesi için, kullanıcıların özelleştirilmiş aramalar yaratmasına olanak tanıyacak şekilde tasarlanmış. Bu özellik, sadece Google'a kayıt olunduğunda kullanılabiliyor. Kullanıcılar ayrıca belli bir siteye eklenebilen notlar yazabiliyor ve uygunsuz olduklarını düşündükleri sonuçları da silebiliyorlar.

Google, çok fazla matematik algoritmalara dayanması ve kullanıcılara geri bildirim ve sonuçların puanlamasına, sıralanmasına ve değerlendirmesine katkıda bulunmaları için çok az olanak tanıması nedeniyle genellikle çok eleştirilir. Web 2.0 hizmetlerinin daha da popülerleşmesiyle bu eleştiriler giderek daha da yaygınlaşmaya başladı. Çünkü bu Web 2.0 hizmetlerinin hepsi, kullanıcılardan aldıkları desteklere ve geri bildirimlere göre yönelerini belirliyor.

Arama devi, özelleştirilmiş aramalar yapan kullanıcıların, bu aramaları diğer kullanıcılarla paylaşması konusunda teşvikte bulunuyor. Sonuçlar sayfasında ayrıca "Bu SearchWiki'nin tüm notlarını gör" linki de bulunacak. Bu link, diğer kişilerin kolektif olarak arama sonuçlarını nasıl düzenlediklerini görmelerine olanak tanıyacak.

Ancak Google, kullanıcı tarafından yapılan herhangi bir değişikliğin sadece kendi sonuçlarını etkileyeceğini, diğer internet gezginlerini etkilemeyeceğini açıkladı.

Google'ın resmi blog sayfasında, "Bu yeni özellik, insanlara internet aramalarını günlük hayatları için çok daha önemli hale getiren araçlar sunarak, internette yapılan aramaların, nasıl artan oranda, dinamik hale gelişine güzel bir örnek teşkil ediyor." şeklinde bir yazı yer aldı.

Yazının devamında, "SearchWiki'nin tüm özelliklerini, canlı deneylerle bir süredir deniyoruz ve bu deneylerden öğrendiklerimizin çoğunu bu sürüme ekledik. Kullanıcılarımızın arama deneyimlerini geliştirmek için, sürekli olarak çok ciddi bir şekilde çalışıyoruz. Bu da aldığımız yol boyunca atılmış başka bir adım." dendi.