Facebook'un yeni uygulama doğrulama programı ücret karşılığı koruyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Facebook, internette bulunan uygulamalardan güvenilir olanlarını seçmek amacıyla, bu uygulamalar arasında gezinmenize yardım etmek için tasarlanmış bir uygulama doğrulama programı çıkardı. Ne yazık ki, basit programları çağrıştırması nedeniyle, mafya benzeri adeta haraç kesen düzenleri ile, bu programın neden gerekli olduğunu merak etmenize yol açıyor.

Facebook un yeni uygulama doğrulama programı ücret karşılığı koruyorTeoride, bu uygulama doğrulama programı, hangi Facebook uygulamalarının güvenilebilir olduğuna karar vermenize yardımcı oluyor - güvenilirlik testini geçen uygulamaların yanında yeni bir "doğrulanmış uygulama" rozeti gözükecek. Bu rozete 375 dolarlık bir geliştirici ücreti ekleyerek, Facebook uygulama doğrulama programı, adeta bir Baba (Godfather) stili bir Koruma Şantajı sunuyor.

Adil olmak gerekirse Facebook, bu yeni doğrulama programı nedeniyle bazı maliyetlerle karşılaşıyor ve buna benzer bir şekilde çalışan diğer birçok program var (Sizin güvenliğinizi sağlaması gereken o VeriSign rozetlerinin de bir ücreti var).
Fakat hala bu doğrulama programının neden gerekli olduğunu merak etmeden duramıyoruz. Diğer bir deyişle, Facebook güvenilmeyen bu programlara daha başından neden izin veriyor ki? Bu sorun, Facebook'un bir ağ geçidi denetleyicisinin olmamasından kaynaklanıyor. Bu yüzden, bu boşluğun doldurulması için yeni bir program tasarlanmış ve belki de bu arada biraz da para kazanılmak istenmiş.

Facebook'un doğrulanmış uygulamalarla ilgili olan kriteri, "saygılı, şeffaf ve güvenilirlik yol gösterici ilkelerini karşılayan" uygulamalar yaratma konusunda geliştiricilere çağrıda bulunuyor.

Facebook'un bu anlaşılmaz terimleri nasıl tanımladığına bir bakalım:

* Saygılı: Kullanıcı hizmetine önem verir ve kullanıcıların iletişim isteklerini ve eylemlerini onurlandırır.
* Şeffaf: Özellikle kullanıcı-kullanıcı arasındaki iletişimleri tetikleyerek özelliklerin nasıl çalışacaklarını ve nasıl çalışmayacaklarını açıklar.

Bir uygulama bu kriterlere uyuyorsa, daha sonra geliştiriciler Facebook'un bu korumasına yılda 375 dolar ödeyebilirler.