Ekranlar Nereye Doğru Gidiyor?



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Ekranlar tüketici elektroniğini gördüğümüz pencerelerdir. Teknolojinin başka bir alanı daha yoktur ki geçtiğimiz on yıl boyunca ekranlar kadar değişmiş olsun.

Her şey bir yana, yalnızca çeyrek asır önce bilgisayar ekranları 15 inçlik tipik CRT'lerdi ve televizyon ekranlarının çoğu ise tüp tabanlı teknolojilerdi. Günümüzde ise, 19 inç LCD monitörler bir çok uygun fiyatlı masaüstü bilgisayarla birlikte geliyor.LCD Televizyon tarafında ise rekabetin artması sonucunca stok yapan büyük teknoloji mağazalarında piyasa fiyatlarının çok altında 42 inçlik LCD ve plazma televizyonlar satılmakta.

Peki gelecek ne getiriyor? Dizüstü ve daha sonra masaüstü monitörlerde üreticilerin günümüzdeki 16:10 oranına sahip ekranlardan televizyonlarda daha sık karşımıza çıkan 16:9'luk en boy oranına geçiş yapacağını göreceğiz. Samsung dizüstü ekranlarında ve masaüstü monitörlerinde 11.1'lik, 13.4'lük, 14.5'lik, 16'lık ve 18.4 inçlik panel boyutlarına geçiş yapacağını açıkladı. Bu monitörler 16 inç'e kadar HD (1366x768) görüntü formatında, 16 inç 'den daha büyük olanlarsa Full HD (1920x1080) görüntü verecek.

Bu değişimin iki temel sebebi var. Bunlardan ilki mevcut ekranların televizyonlarda kullanılacak olan HD biçiminin en boy oranına uyumsuz oluşu. İkincisi ise bu yeni monitörlerin üretimi daha verimli. Yani bu ekranlar üreticilerin daha az maliyetle üretim yapmasını sağlayacak.

Ayrıca yeni çıkacak ekranlarda daha çok LED arka aydınlatması kullanımını göreceksiniz. Geçtiğimiz yıl LED arka aydınlatma teknolojisini üst sınıf dizüstü bilgisayar modellerini görmüştük. Fakat önümüzdeki yıllar bu teknolojinin çok daha yaygın kullanımına şahit olacağız. LED ekranlar daha az enerji harcarken daha canlı görüntüler ve daha gerçekçi siyahlar sunabilen gelişmiş bir teknolojiye sahiptirler.