Dünya Sanalika'nın Google Zeitgeist listesinde ne aradığını konuşuyor!



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
03.05.2013

Sanalika'nın Google tarafından yayımlanan en çok yükseliş gösteren arama kelimeleri listesinde dünya çapında Twitter'in hemen ardından 5. sırada açıklanması tüm internet teknolojileri uzmanlarını şaşırttı.

Dünya Sanalika nın Google Zeitgeist listesinde ne aradığını konuşuyor!

5 milyonu bulan üye sayısıyla Türkiye'nin en popüler sanal dünya uygulaması olan Sanalika'nın yükselişi devam ediyor. Google'ın geleneksel hale gelen ve her yıl sonunda açıklanan; yıl boyunca Google'da en çok aranan kelimelerin listelendiği Google Zeitgeist listesine göre Sanalika, global arama sonuçlarında 2009 yılının en çok yükseliş gösteren arama kelimeleri arasında 5. sırada yer aldı.

Google Zeitgeist listesinde bir yıl boyunca internette en çok aranan kelimeler üzerinden yılın bir panoramasını görmek mümkün. Listede Sanalika'nın önünde birinci sırada Michael Jackson, ikinci sırada Facebook, üçüncü sırada İspanyol sosyal ağ sitesi Tuenti, dördüncü sırada popülaritesi her geçen gün artan Twitter yer alıyor. Sanalika'yı yeni nesil vampir serisi Twilight'ın ikinci filmi "New Moon", Amerikalı genç pop müzik ikonu "Lady Gaga" ve Microsoft'un yıl boyunca hakkında milyonlarca kez haber ve makale yayımlanan yeni işletim sistemi "Windows 7" aramaları takip ediyor. (http://www.google.com/intl/en/press/zeitgeist2009/index.html)

Ebeveynlerin Onayladıkları Bir Sanal Dünya

Yeni nesiller artık internetin tam ortasına doğuyorlar. Hayatı internetten tanıyor, insanlarla internetten tanışıyor, hayallerini internet üzerinde gerçekleştirmek istedikleri şeyler olarak tanımlıyor, internette sosyalleşiyor, yeteneklerini internet üzerinden geliştiriyor ve internetle büyüyorlar. Bunu yadsımak, görmezden gelmek, yasaklamaya çalışmak imkânsız. Zira bu yeni bir çağ, yeni bir medeniyet. Sanalika projesini gerçekleştirenler hem bu durumun, hem de insanların içerisinde yaşayacakları, hele hele özellikle gençlere hitap eden bir sanal dünya yaratmanın ne derece büyük bir sorumluluk olduğunun farkındalar.

Dünya Sanalika nın Google Zeitgeist listesinde ne aradığını konuşuyor!

Bu yüzden Sanalika geliştirilirken ve yeni özellikler eklenirken ekip antropologlara, pedagoglara, sanat tarihçilerine, müzisyenlere danışıyor. Sanalika'da geçirilen zamanın boşa geçen bir zaman olmaması, özellikle gençlerin Sanalika'da bireysel, sosyal ve kültürel gelişimleri açısından faydalı olacak etkinliklere katılabilmeleri için ebeveynlerden sürekli geri dönüşler alınıyor, onların istekleri doğrultusunda Sanalika'ya yön veriliyor. Ayrıca konserler, klasik resim sergileri, sinema etkinlikleri yapılıyor, 23 Nisan Gençlik ve Spor Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Dünya Tiyatro Günü gibi özel gün ve haftalarda o günlerin anlam ve önemine uygun çeşitli düzenlemeler, etkinlikler ve sürpriz gösteriler yapılıyor.

İki haftada bir DirecT, Control Z, Orion, Suitcase gibi sevilen gruplar Sanalika'da binlerce kullanıcının dinlediği canlı konserler veriyorlar. Ayrıca iki akşamda bir, restoranda Sanalika Oda Orkestrası tarafından klasik müzik dinletisi yapılıyor. Bunların yanında isteyen kullanıcılar balık tutabiliyor, sistem tarafından eklenen karakterlere yardım edebiliyor, birlikte çeşitli oyunlar oynayabiliyorlar; kullanıcılar kendilerine bir apartman dairesi alıp içini döşeyebiliyor, isterlerse kendi dairelerinde parti bile verebiliyorlar.

Sanalika'yı hazırlayan Oyun Stüdyosu'nun yetenekli çalışanları iki haftada bir Sanalika'ya yeni bir cadde ekliyorlar. Sürekli büyüyen Sanalika dünyasında hedef Türkiye'nin turistik bölgelerini oyuna ekleyerek yurt dışındaki kullanıcıların Türkiye'yi daha yakından tanımalarını sağlamak. Bu projeye dair ilk adım Olimpos. Kullanıcılar şu an isterlerse metroyla -ki metroyu gerçekten beklemek gerekiyor- isterlerse gemiyle Olimpos'a gidip, oradaki insanlarla tanışabiliyorlar. Hatta yakında Olimpos denizinde yüzebilecekler.

Sanalika eğitim konusunda da sorumluluğunu yerine getirmek için çalışmalarına son sürat devam ediyor ve anlaşmalar yapıyor. Bir eğitim merkezinin kendi dershanesini açarak hemen eğitim vermeye başlayabileceği altyapısıyla her türlü eğitim projesinin mümkün olduğu Sanalika'da ücretsiz dans ve İngilizce kursları yakında başlayacak. Akabinde müzik eğitiminin başlaması için hazırlıklar şimdiden yapılıyor. Sanalika meydanına iki dakika uzaklıktaki kütüphane de açılmak üzere. Kullanıcılar burada, eğitim kurumları tarafından hazırlanmış kitapları okuyabilecekler.

Sanalika'daki 5 milyon Kullanıcı Hangi Markaları Tanıyor?

Sanalika'nın modüler yapısı, internetle büyüyen bu yeni jenerasyona kendilerini tanıtmak isteyen kurumlar için de bir fırsat niteliğinde. Sanalika'da düzenledikleri etkinliklerle marka bilinirliğini artırmak isteyen şirketler ayrıca Sanalika'da ofis ya da mağaza açabiliyor, yeni ürünlerini tanıtabiliyor, ve satabiliyorlar.

Bir yıl içerisinde Sanalika'da 35 farklı marka için özel kampanyalar yürütüldü. Bunlardan bazıları ise; Coca Cola-Fanta, P&G, Turk Telekom, Samsung, Arçelik, Ülker, Disney XD, Garanti Bankası, Alpella, Duracell, Eti, Finansbank.

Sanalika Henüz Yolun Başında

2008 yılının Ekim ayında açılan Sanalika, kısa sürede 1 milyon üyeye ulaştı. Açılışından bir yıl sonra ise 5 milyon üyesi ile Türkiye'nin en popüler siteleri arasında yerini sağlamlaştırdı. Tabii bu buzdağının görünen kısmı.

Geçtiğimiz ay Sanalika'nın İngilizce sürümü şirket içi testlerine başladı. Tüm dünyadan binlerce kullanıcı Sanalika'nın eğlence dolu sokaklarında, arkadaşlığın, birbirinden keyifli etkinliklerin, sosyal projelerin içinde yer almak için Sanalika'ya ön kayıt yaptırıyor. Bununla da bitmiyor, altyapısı sosyal ağ entegrasyonuna uygun bir biçimde hazırlanan Sanalika'nın Facebook uygulaması neredeyse hazır durumda ve Facebook entegrasyonu tamamlandığında şu anki popülaritesini çok daha ileriye taşıyacağı tahmin ediliyor.

Sanalika tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük bir dünya; yüzbinlerce insanın yaşadığı, nüfusu her geçen gün artan, kültürel olarak genişleyen, keyifle vakit geçirebileceğiniz, sürekli yeni yerler, yeni insanlar, sinema filmleri, müzik türleri, ressamlar hatta kendinizle ilgili bilmediğiniz yepyeni şeyler keşfedebileceğiniz bir yeni mecra. İçerisinde yaşadığınız sayısız dünyadan çok daha rahat, çok daha özgür, çok daha mutlu olabileceğiniz bir dünya.

Google bunu söylüyor, insanlar bunu söylüyor, biz bunu biliyoruz.

Sizi yepyeni bir dünyaya davet ediyoruz...

Oyun Stüdyosu Hakkında:

Oyun Stüdyosu 2008 yılında beş hayalperest tarafından kuruldu. Türkiye'de dünya standardında işler yapılabileceğini iddia eden bu beş hayalperest ilk proje olarak Sanalika'ya başladılar. Şu an Sanalika'da balık tutup, sinemaya gitmekten arta kalan zamanlarında yeni projelerinin hazırlıklarını yapıyorlar.

Oyun Stüdyosu takımı her biri yaptıkları işi yaratıcılıklarıyla süsleyen ve yenilikçi işler çıkarmak isteyen 25 gençten (6 illüstratör, 5 animatör, 5 programcı ve 5 editör) oluşuyor. Tamamı oyun oynamayı pek seven bu ekip, yıllarca oyun oynayarak edindikleri deneyimleri, ortaya çıkaracakları işlerde kullanmak için bizim de anlamadığımız acayip bir heyecan duyuyorlar. Ve elbette ki hepsi en çok kendi yaptıkları oyunları oynamayı seviyorlar.

Web: www.oyunstudyosu.com