Cray, Windows tabanlı süper bilgisayarı görücüye çıkardı



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Süper bilgisayar şirketi Cray ve Microsoft, yoğun bilgisayar ortamına ihtiyaç duyan müşterileri için dikey şasili, ucuz bir ofis süper bilgisayarı geliştirmek için iş birliği yaptı.

Cray CX1Cray CX1 süper bilgisayarı, Windows HPC Server 2008 ile önceden yüklenmiş olarak geliyor. Standart ofis elektriğini kullanıyor ve 8 adede kadar "node" ve 16 Intel Xeon işlemcisini destekliyor, yanı sıra "node" başına 64 GB'lık ön bellek ve 4 terabayta kadar hafıza sunuyor. Sistem, istenen kişisel sistem gereksinimlerini sağlamak için, işlem (compute), hafıza (storage) ve sanallaştırma (virtualization) "blade"leriyle yapılandırılabiliyor. Sistem, ayrıca Linux'le birlikte çalışabiliyor.

Cray'den yapılan açıklamaya göre CX1, sihirbazlar ve Genel Kullanıcı Ara Birimi (GUI) ile kolay bir kuruluma sahip olacak. Cray, ayrıca kullanıcılar ile şirket arasında destek ve önerilerini sunulabileceği bir Web ortamı da hazırlıyor.

CX1 süper bilgisayarı, uzun süredir ortaklık yürüttüğü işlemci üreticisi AMD'yle iş birliğini noktaladıktan sonra, işlemci sağlayıcısı olarak Intel'le yaptığı anlaşmadan sonra Cray'in bu ortaklık altındaki ilk ürünü. Bu süper bilgisayar, HP'nin "Shorty"siyle ve Silicon Graphics'in düşük maliyetli makineleriyle rekabet edecek.

Microsoft'ta HPC'nin yöneticisi olan Vince Mendillo: "Windows HPC Server 2008'in Cray'in CX1 süper bilgisayarıyla birleşmesiyle, uygulamalarda olağanüstü sürdürebilir bir performans sağlanacak. Bu bileşik çözüm, şirketlere Windows masaüstü bilgisayarlarıyla sunucu iş akışlarını bütünleştirmelerine olanak tanıyacak." sözleriyle Cray CX1'e ne kadar güvendiğinin altını çiziyor.

Eğer merak ettiyseniz, Cray CX1'in fiyatı 25,000 dolar ile 80,000 dolar arasında değişiyor.