Çift çekirdekli Via Nano, bu yıl geliyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Via Technologies, çift çekirdekli bir Nano işlemcinin, geliştirilmesinin planlandığı doğrultuda devam ettiğini açıkladı, fakat Via'nın üretim planıyla ilgili son çıkan haberlerin bu işlemciyi, geliştirilmekte olan bir başka işlemci olan Nano 3000 ile karıştırdığını belirtti.

via nanoVia'nın şirket pazarlamasından sorumlu yardımcı başkanı Richard Brown, "Nano 3000, çift çekirdekli bir işlemci değil. Bu işlemci, daha gelişmiş bir üretim sürecine dayanan farklı bir Nano versiyonudur." dedi.

Mayıs ayında Via, 45 nanometre teknolojisini kullanarak çift çekirdekli bir Nano işlemcisini piyasaya çıkarmayı planladığını ve bu işlemcinin 2009 yılının sonunda raflardaki yerini alacağını duyurmuştu. Bu programın, planlandığı gibi devam ettiğini söyleyen Brown, ilk çift çekirdekli Nano işlemcisini, yılın dördüncü çeyreğinde piyasaya çıkarmayı planladıklarını belirtti. Bilgisayarlar için tasarlanan çift çekirdekli işlemcilerin, ne zaman piyasaya çıkacağını ise söylemedi.

Brown, Nano 3000 işlemcisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde raflardaki yerini alacağını söyledi. Bu işlemcinin tek bir çekirdeği bulunmasına karşın, Nano 3000'in üretilmesinde, Nano 1000 ve 2000 işlemci serilerinin geliştirilmesinde kullanılan 65 nanometre teknolojisinin daha gelişmiş bir versiyonunun kullanıldığı belirtildi.

Brown, daha gelişmiş bir üretim teknolojisinin, Nano 3000'e Nano 1000 ve Nano 2000 serilerinden daha iyi bir performans ve daha az enerji tüketimi kazandıracağını söyledi.

Via ayrıca, piyasadaki VX800 çipsetinden daha düşük enerji tüketimi sağlayacak olan Nano'nun güncellenmiş bir çipsetini de piyasaya çıkarmayı da planlıyor. Bu yeni çipsetin Nisan ayında satışa çıkacağı belirtildi.

Via, Nano işlemcileri, 10 inçlik küçük dizüstü bilgisayarlar yerine 12-13 inçlik ekranlara sahip olan, ileri derecede taşınabilir dizüstü bilgisayarlara yerleştiriyor. Via, netbooklar için de daha düşük performanslı c7-M işlemcilerini geliştiriyor.

Netbook pazarı, geçtiğimiz altı ay boyunca çok hızlı bir şekilde büyüdü. Bunda en büyük pay, Intel'in düşük maliyetli, düşük enerji tüketen 1.6GHz Atom N270 işlemcili netbook platformuna ait. Fakat Intel, bu platformu kullanarak geliştirdiği dizüstü bilgisayarın özelliklerine kısıtlamalar getirdi. Via ise bunu Nano-tabanlı, fakat biraz daha büyük ekranlı dizüstü bilgisayarlar için bir fırsat olarak görüyor.

Brown, Nano'nun ilk versiyonuyla geliştirilen birkaç dizüstü bilgisayarın, bu hafta Las Vegas'ta düzenlenecek olan Uluslararası Bilgisayar Elektroniği Fuarı'nda sergileneceğini söyledi ve bu bilgisayarların tüketicilere muhtemelen Şubat veya Mart ayından itibaren sunulacağını açıkladı.

Bu dizüstü bilgisayarlardan birinin Samsung Electronics tarafından satılabileceği ile ilgili birçok spekülasyon yapılıyor. Birkaç haftadır internette Nano-tabanlı bir Samsung dizüstü bilgisayarla ilgili söylentiler dolaşıyor. Bu bilgisayarın Şubat ayında satışa çıkarılacağı söyleniyor. Hem Samsung hem de Via, bu söylentilerle ilgili yorum yapmayı reddetti.