1000 çekirdekli işlemciler mümkün mü?



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
25.11.2010

Intel, 1000 çekirdekli işlemcilerin üretilmesinin gayet mümkün olduğunu açıkladı.

1000 çekirdekli işlemciler mümkün mü?Eğer AMD'nin 12 çekirdekli Opteron çipleri sizin için yeterli değilse Intel'in 48 çekirdekli prototip bilgisayar çipini deneyebilirsiniz. İlk olarak 2009 Aralık ayında haberi alınan Intel'in 48 çekirdekli çipinde 24 adet nod bulunuyor. Her bir nodunda ikişer işlemci olması çipteki kesişen bağlantı sayısını azaltıyor. Henüz çalışma aşamasındaki çipin kendisi hızlı değil çünkü tekil çekirdek tasarımı 1993'ten kalma standart x86 komut kümesine dayanıyor. Ancak bu çip mimarisinin potansiyeli çok büyük. Intel'in araştırmacılarından Timothy Mattson, New Orleans'daki SuperComputer 2010 konferansında çipe devamlı olarak işlemci eklenebildiğini açıkladı.

"Sürekli işlemci ekleyebiliyoruz. Mühendisler 1000 çekirdeği geçtiklerinde çekirdekleri birbirine bağlayan ağ performansı düşürecek kadar büyümüş olacaktır."

Normalde tasarıma çekirdek ekledikçe her çekirdeğin, sistem belleğinin aynı anlık görüntüsüne ulaşabilmesini (önbellek tutarlılığı) sağlamamın zor olduğu ancak önbellek tutarlılığını göz önüne almayıp çipi, her bir çekirdek birbirleriyle doğrudan data alışverişi yapacak şekilde tasarlamanın daha hızlı olduğu belirtiliyor. 48 çekirdekli çipte, data paketlerini onboard TCP/IP router ile gönderen bir şebeke arabirimi bulunuyor.

Tekil çekirdek performansının düşük olmasından dolayı bu prototip üretim aşamasına geçemeyecek ama hızlı varyasyonlarını büyük olasılıkla yakında görebileceğiz. Örneğin 2010 Mayıs'ında Intel, 50 çekirdekten fazlasına sahip ilk Knights Corner çiplerini önümüzdeki yıllarda pazara sunacağını açıklamıştı.