Araştırmacı öğrenciler kanserle savaşan bira geliştiriyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
10.09.2009

Kanserle savaşanı çıktıktan sonra fazladan bir bira daha içip daha uzun yaşabilirsiniz... Hiç sıcaktan kavrulan bir yaz günüde dolabı açıp soğuk bir şişe birayı mideye indirdikten sonra, bundan iyisi Şam'da kaysı dediğiniz oldu mu? Bu haberi okuduktan sonra bir daha düşünseniz iyi olur.

Kanserle savaşan biraAmerika Houston'da bulunan Rice Üniversitesi'nde çalışan bir grup araştırmacı öğrenci kalp krizi ve kanserle savaşan bir bira geliştirmek için çalışmalara başladıklarını söylediler. Rice Üniversitesi'nden 6 birinci sınıf öğrencisinin kurduğu bu araştırma grubundan Taylor Stevenson, gruplarının genetik mühendisliğin imkânlarını kullanarak kırmızı şarapta bulunan, kanserle ve kalp kriziyle savaşan "resveratrol" adlı bileşiği içeren bir bira geliştirmeye çalıştığını açıkladılar.

Wisconsin Üniversitesi bilim adamları Temmuz ayında, krema soslarına ve yağlı peynirlerinin vücutlarında biriktirdiği doymamış yağa rağmen Fransızlarda kalp krizinin az görülmesi olarak bilinen sözde "Fransız Paradoksu"nun arkasında; üzümde, narda ve kırmızı şarapta bulunan "resveratrol" adlı doğal bileşiğin bulunduğunu açıklamışlardı.

Stevenson, biraya vücutta kanser ve kalp krizini arttırıcı etmenlerle savaşan "resveratrol" adlı doğal bileşiği ekleme fikrinin, yaşları sebebiyle, çoğu daha yasal bira içme yaşının altında bulunan araştırma grubu üyelerinin, potansiyel projelerini değerlendikleri bir arkadaş toplantısında ortaya çıktığını söyledi. Stevenson şarabın içinde bulunan "resveratrol" bileşiğinin oranının şişeden şişeye değiştiğini bunun da üzümlerin büyüme koşulu gibi pek çok değişkene bağlı olduğunu söyledi.

Öğrenciler araştırmalarında şimdilik kendi Dell, Lenovo ve Gateway bilgisayarlarını kullanarak genetik olarak geliştirilmiş bir arpa tohumunu modellemeyi başlardılar. Stevenson araştırmaları daha da ilerledikçe büyük modellemeler ve karmaşık hesaplamalar için Rice Üniversitesinin grid yöntemiyle çalışan süper bilgisayarlarını kullanmaya ihtiyaç duyabileceklerini söyledi.

Kanserle savaşan biraRice üniversitesindeki bu girişim, kullanıcıların teknolojiyi kanser ve kalp krizi gibi bellibaşlı hastalıklara çözüm bulmak için kullandıkları son projelerden biri.

Ağustos ayında da San Diego'da bulunan Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bilim adamları kemoterapi ilaçlarında nanoteknolojinin getirdiği yeni imkânları kullanarak, ilaçların sadece kanserli hücreleri hedef almasını mümkün kılan ve kanser tedavisinde mevcut ilaçların yarattığı en büyük problemlerden biri olan kemoterapi'nin zehirli yan etkilerini gidermek için bir yol bulduklarını açıkladılar.

Daha ciddi araştırmalar bilim adamları tarafından yürütüle dursun; Stevenson ve arkadaşları başlattıkları Bio-Bira projesi ile Massachusetts Cambridge'de düzenlenecek olan Uluslararası Genetik Mühendislik Makineleri yarışmasına katılmayı dört gözle bekliyorlar.