Apple'ın Kalbinde AMD Yatıyor



Ekleyen
Allien
Güncelleme Zamanı
20.04.2010

Yıllardır Intel işlemcileri kullanan Apple, büyük bir kararla işlemcilerini değiştiriyor mu?

Apple

Görüşmelerden çıkan ilk başlık çok çarpıcı görünüyordu. Alınan duyumlarlara göre Apple, gelişmiş ürünlerinde AMD işlemcilerini kullanmak istediğini belirtmişti fakat bu gerçekmiydi?

Başlangıçta bu delilik gibi görünüyor. Apple çok büyük başarılar elde ettiği Intel'in işlemcilerinden vazgeçip neden AMD'ye geçsin ki. Fakat kuvvetle muhtemel ki şirket kendine farklı bir çizgi yaratarak MacOS için yeni bir mimari tasarlıyor olabilir.

Aslına bakarsanız Apple, fazla değişikliği seven bir şirket değil. Her zaman güvenilirlik ve istikrar kavramı Apple'ın karşılığıdır bir nevi. Bu değişiklik düpedüz bir intihar gibi duruyor. Fakat neden?

Alınan haberlere göre ise bunun en büyük sebebi para. Intel işlemciler pahalı, AMD'ler ucuz. Bu şekilde olmasının da en büyük sebebi şu an da Intel'in gerçekten de sınırları zorlaması. Fakat bir çok satıcı için AMD işlemciler Intel işlemcilerden daha iyi. Bu karmaşa içerisinde ise Apple seçimini AMD'den yana yapmış gibi görünüyor. Bu plan özellikle dizüstü bilgisayarların fiyatlarını düşürmeye yönelik. Bildiğiniz üzere sıradan bir Apple diz üstü bile 2000 liranın üzerinde.

Apple bu yoldan bir kez daha geçmişti. Fakat çok büyük zorluklarla karşılaşmıştı. İlk adım PowePC'lerin sonlanması ve başka bir serinin getirilmesi olmuştu. Oysa ki PowerPC'ler ap ayrı mimarisi olan son derece güçlü makinalardı. Daha fazla performans isteyen Apple IBM'in işlemcilerinden vazgeçip Intel Inside ile anlaşmıştı. Gerçi bu kararda ne kadar haklı oldukları ilerleyen zamanlarda ortaya çıktı. Piyasanın en iyi performansa sahip bilgisayarları haline geldiler. Bilgisayar bazlı performans testlerinde tüm rakiplerini teker teker geçerek liderliğini ilan etmişti. Fakat AMD tercihi tam bir rulet gibi. Kurşun ya Apple'a denk gelecek ya da diğerlerine...