Kimi zaman filmlerde hackerlar özgürlük savaşçıları ya da sınırları zorlamak isteyen süper zeki insanlar olarak yansıtılır. Bir noktaya kadar bu profile uyan hackerlar vardır ama kişisel ya da kurumsal çıkarları doğrultusunda oldukça kötü niyetli bilgisayar korsanları da vardır. Diyebiliriz ki aslında sisteminizi bozan virüstür ama tetiği çeken hackerdır.
Ne kadar korunursa korunsun her sistem bir hackera ya da hackerlara boyun eğebilir. Zararın derecesi hackerın profiline ve amacına bağlıdır. İşte internetin karanlık dehlizlerinde gezen hackerlar:
Siber suçlular
Profesyonel suçlular tehlikeli hackerlerın içindeki en kalabalık gruptur. Zararlı yazılımları kullanarak güvenlik açıklarından faydalanırlar ve insanların paralarını çalarlar. Nasıl yaptıkları önemli değildir; kredi kartı numaranızı, sahte antivirüs programları, kimlik bilgilerinizi ya da parolalarınızı kullanarak banka hesabınızı manipüle ederler. Motivasyonları hız ve büyük maddi kazançtır.
Spam ve adware yayanlar
Spam ve adware (reklam yazılımları) yapanlar yasadışı reklam yaparak, hızla tanınmak isteyen firmalardan veya kendi ürünlerini satarak para kazanırlar. Hepimiz e-posta klasörlerine doluşan ucuz viagra / ilaç mesajlarına aşina olsak gerek. bu grubun üyeleri kendilerini agresif pazarlamacılar olarak görüyorlar.
APT ajanları
Advanced Persistent Threat yani APT, bilgisayar dünyasında hükümetleri, şirketleri vb. hedef olan karmaşık ve uzun süreli saldırı yöntemlerini ifade etmek için kullanılır. APT türündeki saldırıda bulunanlar iyi organize olmuş ve finanse edilen gruplardır. Çoğunlukla "güvenli" bir ülkede olurlar ve firmaların bilgilerini ele geçirmeye çalışırlar. Siber suçlular gibi çabuk para peşinde değillerdir, uzun vaadeyi düşünürler. Hayallerindeki başarı, kurbanlarının en iyi fikirlerini ve ürünlerini çalıp kendi ülkelerine kazandırmak ya da aldıkları bilgiyi en çok parayı verene satmaktır.
Firma ajanları
Firmaların ajanlık yapması yeni bir şey değil sadece internet sayesinde artık daha kolay. Şirket ajanları çoğunlukla belli bir istihbaratın ya da rekabeti ilgilendiren bir bilginin peşine düşerler. APT ajanlarından farklı olarak güvenli bir ülkede olmayabilirler. Firmaların istihbarat grupları çoğunlukla APT grupları kadar da organize değildir ve orta vadede finansal fayda için çabalarlar.
Siber Savaşçılar
Siber savaş, düşmanın askeri kapasitesini bertaraf etmek amacıyla yapılır. Katılımcıla APT ve şirket ajanları gibi hareket ederler ama elde ettikleri her şey belirli bir askeri hedef içindir. Örneğin İran'ın nükleer santralini vuran Stuxnet virüsü çok iyi bir örnektir.
Serseri Mayınlar
Sanal alemde yeteneklerini kanıtlamak, arkadaşlarına hava atmak isteyen, yasadışı aktivitelerden heyecan duyan binlerce kişi var. Bunlar filmlerde de gösterilenlere benzeyen, gece geç saatte abur cubur yerken bir yandan hackle uğraşanlardır. Diğerlerinin yanında oldukça naiflerdir. Büyük çapta zararlara yol açmazlar.