Yayalara özgürlük!



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
15.12.2009

Trafik kazalarının %60'ında yayaların zarar görmesi Volvo'yu harekete geçirdi. Volvo, yayalara çarpmayacak araba geliştiriyor.

Yayalara özgürlük!Yapılan araştırmalar gösteriyor ki trafik kazalarının çoğunda zarar görenler yayalar oluyor. Ara ara haberlerde "Şok, şok!" nidaları eşliğinde kazaları görüyoruz ama sonrasında unutup geçiyoruz.. Güvenli araç ve trafik anlayışıyla Volvo, bu duruma bir son vermek için uzun süredir arabaların yayalara çarpmasını engelleyecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Yeni sistem 2010'da Volvo S60 ile gelecek.

Projedeki iki güvenlik uzmanı, markasını belli edecek tüm işaretlerin kapatıldığı bir Volvo S60 ile bir süredir Kopenhag sokaklarında tebdil-i kıyafet geziyorlar. Tabii bu şirket arabasıyla boğaza inmek gibi bir gezinti değil. Volvo uzmanları sistemin trafikte verdiği sonuçları inceliyor ve sistemi en iyi hâle getirmeye çalışıyorlar.
Volvo'nun geliştirdiği teknoloji aracın ön paneline yerleştirilen çift-yüzlü bir radar ile arka pencerede bulunan bir video kameradan alınan verilerin işlenmesiyle çalışıyor. Radar ,yaklaşan objeleri önceden tespit ederken kamera da bu potansiyel tehlikeleri tanımlıyor. Sistem aracın önüne çıkan yayaları tespit edip çarpışma uyarısı veriyor ve eğer sürücü zamanında müdahale edemezse otomatik fren devreye giriyor.

Volvo'nun teknolojisi ne kadar yaygınlaşır bilmiyoruz ama yayalara yol vermede pek de istekli olmayan Türkiye'deki sürücülerin pek hoşuna gitmeyebilir.

Yayalara özgürlük!