Yahoo'nun geliştirme platformu, bu hafta faaliyete geçiyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Artık Yahoo kullanıcıları, diğer özelliklerin yanında, arkadaşlarına yeni fotoğraflarla ilgili uyarılar da yollayabilecekler.

YahooYahoo, kendi Web sitelerine Facebook benzeri sosyal ağ özellikleri ekleyerek daha fazla ziyaretçinin ilgisini çekmek amacıyla, Web geliştiricileri için tasarladığı platformu, bu hafta faaliyete geçiriyor.

Yahoo, insanlara, ilgilendikleri alanlarla ve aktivitelerle ile ilgili bilgileri arkadaşlarıyla paylaşma olanağı tanıyarak, Yahoo sitelerine daha çok ziyaretçi çekmeyi planlıyor. Facebook'un sosyal ağında olduğu gibi, kullanıcılar bir bağlantı ağı yaratabilecekler ve örneğin Flickr'a yeni fotoğraf yüklediklerinde veya Yahoo News'taki bir habere yorum yaptıklarında arkadaşlarına bildirim mesajları atabilecekler.

Bu platform, Amazon.com ve Digg gibi Yahoo'nun olmayan siteleri de kapsayacak. Böylece kullanıcılar Yahoo'nun Web sitelerinin içinden, arkadaşlarının İnternet'in başka yerlerinde neler yaptığını görebilecek. Üçüncü parti siteler de, kullanıcı aktivitesini Yahoo'nun ağına yayınlayarak daha fazla ziyaretçi çekebilecek. San Francisco'da platformun ön izlemesini yapan Yahoo yetkilileri Yahoo'nun kullanıcılar ile ilgili yedeklediği verileri - bağlantılar, ilgi alanları ve yer gibi -uygulamalarını yapmaları için, geliştiricilere sunacaklarını ve son kullanıcıların, arkadaşların ve geliştiricilerin hangi bilgileri görebileceğini düzenleyebileceklerini, söylüyorlar. Bu, tüm platformları birbirlerine bağlayacak tek bir platform yaratmak için Yahoo'nun varlıklarını "tekrar döşeme"sini gerektiren iddialı bir proje. ahoo'nun Kitle Ürün Bölümü Başkan Yardımcısı Ash Patel, "Bu hizmetler, aralarında çok az etkileşime izin verilen "silolar" olarak adlandırılıyordu. Bu platformda, bu hizmetleri yeniden düzenliyor ve kullanıcı deneyiminde devrim yapıyoruz." derken, kalkışılan işin büyüklüğünün altını çiziyor.

Yahoo, yapbozun ilk parçasını geçen hafta faaliyete geçirdi. Son kullanıcıların, aktivitelerini, ilgi alanlarını ve sosyal bağlantılarını tek bir yerde yönetebilecekleri bu sitenin adı Yahoo Profiles. Önümüzdeki hafta, geliştirici bileşeni, faaliyete geçecek. Bu bileşen, Yahoo'nun şu anki mevcut ağ alt yapısının üzerine inşa ediliyor ve çok geniş üç katmandan oluşuyor.

Yahoo SosyalBu katmanlardan ilki, Yahoo'nun kullanıcılarıyla ilgili verileriyle birlikte onların "sosyal grafiklerini" veya arkadaşlarının kim oldukları bilgisini yedekleyen Yahoo Social Platform (Yahoo Sosyal Platformu). Bu katmanın üstünde, geliştirme yapısını sağlayan, Application Platform (Uygulama Platformu) bulunuyor. Bu katmanın da üstünde, geliştiricilerin Yahoo server'larından kişisel bilgileri almak ve kendi programlarını yazmak için kullanacakları Yahoo Query Language (Yahoo Sorgu Dili) var. Yahoo yetkililerinden yapılan bir açıklamada, Yahoo Query Language (Yahoo Sorgu Dili)'nin çok geniş alanlarda kullanılan SQL veri tabanı diline çok benzer olacağı söylendi.

Platform, ayrıca kullanıcı verilerini diğer sosyal ağ sitelerinden toplamak için Open Social gibi kamuya açık uygulama programlama ara birimlerinden ve kişisel verileri kullanmak ve yayımlamaya yardımcı olan bir protokol olan OAuth'dan yararlanıyor. Yahoo'nun Open Strategy projesinin başında bulunan Jay Rossiter, ücretsiz bir indirme için araçların ve belgelerin, Yahoo Developer Network (Yahoo Geliştirici Ağı)'ten bu hafta sağlanacağını söyledi. Fakat tam olarak hangi gün olduğunu açıklamadı.

Yahoo yetkilileri, geliştiricilerin yapmasını istediği uygulama tipleriyle ilgili örnekler verdi. Eğer bir kişi, arkadaşının doğum gününü hatırlatan bir e-posta alırsa, bir uygulamanın bu kullanıcıya Yahoo Mail içinden arkadaşının Amazon.com Wish List (Dilek Listesi)'ini görüntülemesine olanak tanıyabilmeli. Diğer bir program, Yahoo Mail aracılığıyla alınan fotoğrafların, Flickr gibi çevrimiçi fotoğraf hesabına veya Yahoo'ya ait olmayan Shutterfly gibi hizmetlere otomatik olarak yüklenmesini sağlayabilir.

İşin zor kısmının, Yahoo kullanıcılarının ilgisini bu fikre çekmek olduğu söyleniyor. Kullanıcılar gelecekte bir zamanda, bir Yahoo hizmetinde oturum açtıklarında, Yahoo Mail, Yahoo Messenger ve diğer hizmetler tarafından alınan kişi listesinin bir listesini sunan Yahoo Activator'u görecekler. Bunu kullanarak kişi listesini düzenleyebilecekler ve kimin hangi bilgileri görebileceğine kendileri karar verebilecekler.



Aktivasyonlar, yeni Yahoo Profiles sitesinde ve yeni çıkan Yahoo Messenger 9'un bir beta sürümünde yapılabiliyor. Kullanıcıların Yahoo Mail hesaplarını ya da diğer Yahoo hizmetlerini kullanarak oturum açtıklarında kendilerine sunulacak seçenekle, birkaç ay içinde aktivasyonlar çok daha geniş bir şekilde uygulanabilecek.

Her yeni uygulama, erişmeyi planladığı adres defteri, gelen kutusu (inbox) veya profil gibi verilerle ilgili ve bilginin kimle paylaşılacağıyla ilgili kullanıcıları uyarmak zorunda olacak. Patel, bunun hassas bir alan olduğunu itiraf etti ve Yahoo'nun, daha sonra kullanıcılar tarafından değiştirilebilecek olan belli seçimleri varsayılan olarak bu uygulamalara ekleyeceğini söyledi. Patel, "İşin zor kısımlarından biri, varsayılacak olan doğru ayarları belirleyerek, kullanıcıların gizliliklerini yanlışlıkla tehlikeye atmalarının önüne geçilmesi konusu." dedi.

Neal Sample - Cody SimsOAuth protokolü hakkında bilgi veren Yahoo başmühendisi Neal Sample, OAuth'un kullanıcıların kendi verilerini sınırlı süreliğine erişime açmalarına olanak tanıdığını (örneğin iki hafta) söyledi. Yahoo, Profiles sayfasının büyük bir hedef varış noktası olacağını beklemiyor. Bunun yerine kullanıcılar en sonunda, My Yahoo sayfasında, Yahoo Mail'de ve muhtemelen Yahoo'nun ana sayfasında, uygulamalarını kurabilecek ve güncellemeleri görüntüleyebilecekler.

Büyüme oranını sürdürmeye çalışan şirket, sosyal ağ özelliklerinin, insanları Yahoo hizmetlerini daha çok kullanmaya teşvik etmesini umuyor. Patel'e göre eğer ortalama bir kullanıcı, bu hizmetlerden ikisini ya da üçünü ziyaret etmeye başlarsa, arkadaşlarının İnternet'te başka yerlerde ne yaptıklarını gördükten sonra, ileride ziyaret edeceği Yahoo hizmetlerinin sayısı kaçınılmaz olarak dörde, beşe çıkacak.

Yahoo, geçtiğimiz yılı bu platformu geliştirmekle geçirdi. Patel ayrıca bu platformun başarıya ulaşma şansının, artık platformu geliştirmekte olan geliştiricilerin yaratıcılıklarına bağlı olduğunu ifade etti.