Windows Azure nedir? Sorularınız cevap bulacak!



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft, şirketin CEO'su Steve Ballmer tarafından bu ayın başlarında ima edilen ve baş yazılım mimarı Ray Ozzie'nin emri altında iki senedir geliştirilmekte olan cloud (bulut) işletim sistemi Windows Azure'un üstündeki örtüyü kaldırdı.

Windows AzureWindows Azure, ilk olarak kendi veri merkezlerinde daha sonra da potansiyel olarak diğer veri merkezi tedarikçilere lisans sahipliği verilecek olan, Microsoft tarafından yürütülen hosting platformuna dönüşecek. Bu sürüm, Microsoft'un hizmetler platformunun ilk kısmı ve Azure'un aldığı yola genel bir bakış sağlıyor.

Windows Azure Nedir?

Azure, Microsoft'un Red Dog (Kırmızı Köpek) kod adlı cloud (bulut) işletim sistemidir ve Microsoft'un hosting veri merkezlerinden yürüteceği Azure Hizmetler Platformu'nun dayanak noktası olacak.

Peki, İsim Nereden Geliyor?

Windows Azure, HSV renk alanında bir mavi renk olup, yüksek kalitelide bilgisayar grafikleri oluşturmak için yaygın bir biçimde kullanılıyor. Mavi gökyüzü, bulutlar. Anladınız mı?

Yani, Bu Sadece Bir İşletim Sistemi mi?

Hem evet hem de hayır. Azure'da Windows Server 2008 öğeleri ve alt sistemleri bulundurmasına rağmen Azure, işletim sisteminin, altyapı hizmetlerinin ve uygulamaların ayrılmasının bir bölümüdür. Böylece birbirinden ayrılan her bir birimin yönetimi ayrı olarak sağlanacaktır. Bu, kullanıcılara uygulamalarını ya da işlem kaynaklarını anında yükseltme olanağı tanır. Azure, tepesinde bulunduğu hizmet katmanlarını - güvenlik ve uygulama hizmetleri gibi altyapı hizmetleri - birleştirerek bütün bir cloud (bulut) platformu sunuyor.

Diğer Parçalar Neler?

Şu anda bu parçalardan üç tane olduğunu söyleyebiliriz. Bilindik işletim sistemlerindeki dosya sistemine denk olan bellek; kaynak dağılımlarını kolaylaştıran sanallaştırma (virtualization); ve ürün geliştiricilerine masaüstü bilgisayarlarında çalıştırabilecekleri küçük bir cloud (bulut) veren bir masaüstü geliştirme ortamı bu üç parçayı oluşturuyor.

Bu Fabric Controller da Nedir?

Bu, Windows Azure'un gizli lezzeti. Fabric Controller, dağıtım, yükseltmeler (upgrade) ve yapılandırma (konfigürasyon) değişiklikleri gibi hizmetleri yönetir. Veri merkezlerini, tek bir büyük kaynak paylaşımı ortamı olarak görüntüler ve geliştiricilerin hizmetlerini tanımlayan (bu hizmetlerin nasıl uygulanması ve çalışması gerektiği gibi), geliştiriciler tarafından yaratılmış modellere bağlı bir şekilde, otomatik olarak değişiklikleri yönetir.

Azure ile Azure Hizmetleri Patformu Arasındaki Fark Nedir?

Azure ile Azure Hizmetleri Platformu Arasındaki Fark Nedir?

Windows Azure, bir işletim sistemidir. Azure Hizmetler Platformu ise, Azure'un, altyapı hizmetleri katmanının ve çevrimiçi uygulamalar katmanının bir birleşimidir.

Kendi Ağım İçin Bir Azure Kopyası Alıp, Kendi Cloud'umu (Bulut) Yaratabilir miyim?

Azure, lisanslı ya da kullanıma ve satışa hazır bir ürün sürümü olmayacak.

Uygulamalarımı Azure'a Taşıyıp, Bu Uygulamaları Hizmetlere Dönüştürebilir miyim?

Microsoft, bir çapraz geçiş (cross-over) olacağını söylüyor fakat Azure'un katmanlarının ve Fabric Controller'ının yapısına göre, mevcut uygulamaların yeniden yazılması ya da Azure platformunda etkin bir şekilde çalışması için yeniden yapılandırılması gerekecek. Microsoft'un bunun nasıl çalışacağını açıkça belirtmesi gerekiyor. Önceden yapılan imalara göre, Microsoft .Net Framework hizmetlerinin cloud (bulut) modelini çoktan yeniden yazdı bile.

Geliştirdiğim Uygulamaları Kendi Ağım Üzerinde ve Azure'da Çalıştırabilir miyim?

Bu, muhtemelen ağınızdan Azure'a gitmenizden aşırı derecede daha zor bir işlem olacak. Tekrar söyleyelim, Microsoft'un konunun detaylarını açıklaması gerekiyor. Fakat platform, hizmetlerin diğer hizmetlerde ya da farklı veri merkezlerindeki farklı ağlarda çalışan uygulamalarda devreye sokulmasına ve bunun tam tersine olanak tanıyor.

Azure'da Geliştirme Yapmak İçin Yeni Araçlar Öğrenmem Gerekiyor mu?


Azure'da Geliştirme Yapmak İçin Yeni Araçlar Öğrenmem Gerekiyor mu?

Windows CloudMicrosoft, Azure ve diğer mevcut geliştirme araçları olan Visual Studio, ASP.Net ve .Net Framework arasında bir hizalama yapıyor. Bunun anlamı ise, "cloud" uygulamaları yaratmak için geliştiricilerin bildikleri geliştirici araçlarını kullanabilecek olmaları. Azure, ayrıca üçüncü parti araçları ve Eclipse, Ruby, PHP ve Python gibi dilleri de destekliyor. Microsoft, bir Visual Studio şablon seti olan Azure SDK'lerini, seçilmiş bir gruba ve daha sonra daha geniş bir kitleye sunacak.

Azure'un Durumu Nedir? Bu "Cloud" Ne Zaman Çalışmaya Başlayacak?

Microsoft'un Windows Azure Web sayfasına göre fiyat, kaynak tüketimine bağlı olacak (işlemci, bant aralığı, bellek, işlemler) ve platform 2009'un ikinci yarısında hazır olacak. Bu hafta, bir teknoloji ön izleme topluluğu oluşturulacak_ Microsoft, şirketin CEO'su Steve Ballmer tarafından bu ayın başlarında ima edilen ve baş yazılım mimarı Ray Ozzie'nin emri altında iki senedir geliştirilmekte olan cloud (bulut) işletim sistemi Windows Azure'un üstündeki örtüyü kaldırdı.

Windows Azure, ilk olarak kendi veri merkezlerinde daha sonra da potansiyel olarak diğer veri merkezi tedarikçilere lisans sahipliği verilecek olan, Microsoft tarafından yürütülen hosting platformuna dönüşecek. Bu sürüm, Microsoft'un hizmetler platformunun ilk kısmı ve Azure'un aldığı yola genel bir bakış sağlıyor.