"Microsoft" ve "ücretsiz" aynı cümle içinde geçmesi hayal edilemeyecek iki kelime. Dünya devi işletim sistemi üreticisi, öğrencilere ve gelişmekte olan ülkelere her ne kadar indirimli fiyatlar da sunsa her zaman bir ücret söz konusu olmuştur.
Ancak kısa bir süreliğine program geliştiriciler Microsoft'un yeni ve benzersiz işletim sistemi Windows Azure'u tamamen ücretsiz bir şekilde kullanma ve test etme fırsatına sahipler. Windows Azure; Microsoft'un uzun süredir beklenen "bulut programcılık" tabanlı işletim sistemi.
"Bulut programcılık" kavramının ne olduğunu bilmiyorsanız üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Bu kavram program geliştiriciler için de oldukça yeni ve zorlayıcı bir kavram. "Bulut programcılık" temelde iş istasyonlarının (workstations) bulut kümelerine (oldukça güçlü sunucu grupları) gerçekleştirmesi için görevler göndermesi üzerine kurulu. Bu yapılandırma günümüzde kullanılan yüksek hızda İnternet bağlantıları sayesinde uzakta veri depolama, uzaktan uygulama çalıştırma vb. işlemler yoluyla kullanılabiliyor.
Bulut programcılık, İnternet barındırmanın (Web hosting) geleceği olarak görüldüğü için oldukça popüler bir alan. Bunun da en önemli nedenlerinden biri bulut programcılığın, iş istasyonlarında bulunan donanımın değişimine gerek duyulmadan uygulamaların artan ya da düşen talebine kolaylıkla uyum sağlaması. İnternet arayüzü üzerinden zengin uygulamalardan yararlanabilmek için bulut programcılık mimarisine geçiş kaçınılmaz görünüyor. Ancak bugüne kadar bulut programcılık için özel tasarlanmış simgesel önem taşıyan bir işletim sistemi bulunmuyordu.
Microsoft'un Azure işletim sistemini piyasaya çıkarması ile bu durum değişti. Yeni işletim sistemi henüz bir "önizleme" ve program geliştiriciler için ücretsiz. İşletim sisteminin önizleme olarak piyasaya sunulması Microsoft'un işletim sistemleri için takip ettiği RM/Beta/Alfa sürüm sırasında ufak bir uygulama değişikliği olarak görülüyor.
Pek çok kişi aynı sorunun cevabını almak isteyecektir: "Peki, işletim sisteminin piyasaya çıkmasına ne kadar süre var?" Bu sorunun cevabı Microsoft'un Şef Yazılım Mimarı Ray Ozzie'den geldi. Ozzie, yeni işletim sisteminin, müşterilerinin kendilerinden bekleyeceği tamamlanmışlık ve güvenilirlik açılarından gereken başarıyı göstermesi durumunda satışa sunulacağını ve bu başarı durumunda işletim sisteminin artık ücretli olacağını belirtti.
Ozzie'ye göre Microsoft'un Azure'u, Amazon'un EC2 İnternet hizmetine benzerlik göstermesine rağmen tamamen benzersiz bir işletim sistemi olacak. Bazı kullanıcıların bilgisayarlarını yeniden başlattıklarında sabit disklerinin boş olduğunu gördüklerinde şaşıracaklarını belirten Ozzie, .NET altyapısına rağmen program geliştiricilerin yeni depolama ve yeni hata denetimi sistemine geçmeleri gerektiğini belirtti.
Microsoft'un veri merkezleri (data centers) ve sunuculuk konularındaki artan ilgilisinin şirketin sektördeki başarısının anahtarı olduğunu söyleyen Ozzie şunları kaydetti: "Microsoft var olduğu sürece bu sektörde bulunacağız gibi görünüyor. _ Bulut programcılık insanların sağlayıcılara olan güvenini ortaya koyacak. Microsoft, kullanıcıların sağlayıcılara kuşku ile yaklaşacağı bir ortamda, sektöre damgasını vurabilecek ve program geliştiricilere ve firmalara güvence verebilecek yatırım kapasitesinin yanı sıra, gerekli isteğe de sahip."
Program geliştirme topluluklarının dışındaki pek çok kullanıcı için Microsoft'un bu yeni işletim sistemi hakkındaki haberler biraz kafa karıştırıcı olabilirken satır aralarından bu işletim sisteminin içerik zengini İnternet sitelerinin oluşmasını sağlayacak bir adım olacağı çıkarılabilir. Bulut programcılık da bazıları için kafa karıştırıcı bir kavram olabilir ancak bir program geliştiricinin bakış açısıyla gözlemlendiğinde kelime işleme gibi zengin uygulamaları ücretsiz depolama olanakları ile çevrimiçi olarak kullanabilme kolaylıkla anlaşılan ve derin bir şekilde arzulanan bir gelişme.
Ray Ozzie açısından ise yeni işletim sistemi Windows 7'den daha çok önem arz ediyor ve Windows'un geleceğini temsil ediyor. Ozzie, 20 yıl önce kişisel bilgisayar kavramında olduğu gibi bu yabancı kavramın da benimseneceğini ve 20 yıl içerisinde bulut bilgisayarların evlerde kullanılan sıradan aletler haline geleceğini söyledi ve ekledi: "Bulut bilgisayar, bundan 20 yıl sonra onlarsız nasıl yaşadığımızı hayretle soracağımız yeni bir bilgisayartürüdür."