Windows 7, Vista'nın sonunu mu getirecek?



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft, Windows Vista'yı Windows 7 piyasaya sürüldükten sonra ne kadar daha raflarda tutmaya devam edeceği konusunda açıklama yapmaktan kaçınıyor.

Hatırlanacağı gibi Windows'un önceki sürümlerinde Microsoft, hem yeni hem de eski sürümlerin piyasada bulunabilmesini sağlayarak kullanıcıların yeni sürüme alışmaları için bir geçiş dönemi öngörmüştü.

Şirket bu sefer farklı bir strateji izleyerek, Vista'dan kaynaklanan memnuniyetsizliklerin önünü bir an önce almak için Windows 7 piyasaya sürülür sürülmez Vista satışlarını durdurmayı planlıyormuş gibi gözüküyor.

Microsoft Asya- Pasifik'te müşteri ilişkilerinden sorumlu genel müdür Richard Francis konuyla ilgili şunları kaydetti: "Kullanıcıların Windows 7 kurulu halde aldıkları bir bilgisayarı tıpkı bir süredir Vista'lı sistemlerini XP'ye çevirenlerde olduğu gibi Windows 7'den Vista'ya çevirme eğilimleri olup olmayacağını kestiremiyoruz."

Yine Francis'in yaptığı açıklamaya göre Microsoft Nisan 2012'de Vista sürümleri için desteğini tamamen sonlandıracak.

Windows 7Yaklaşık beş ay önce beta sürümü, geçtiğimiz hafta ise RC (Release candidate; yazılımın piyasaya sürülmeden önceki son hali) sürümü kullanıcıların beğenisine sunulan Windows 7'nin önümüzdeki birkaç ay içinde satışa çıkması bekleniyor.

Microsoft, Vista'yı piyasayı sürmeden önce çok umutluydu fakat kullanıcılar bu tartışmalı işletim sistemini yavaş buldular ve bazı işlemlerigerçekleştirmek içinatılan adımlarda sürekli yinelenen onay ekranlarından duydukları sıkıntıları şikayet olarak ilettiler. Bu ve benzer memnuniyetsizlikler yüzünden Windows XP'ye olan talep Vista'ya duyulandan hep daha fazla oldu. Buna karşın Microsoft'un web sitesinde Eastman Chemicalve, Continental Airlines gibi büyük şirketler operasyonlarında Vista'yı tercih eden referanslar olarak listelendi.

Windows ürün yönetimi grubu başkan yardımcısı Mike Nash kısa zaman önce katıldığı bir konferansta: "Önceki versiyonlardan daha verimli çalışan bir Windows sistemini piyasaya sürmeyeli çok uzun zaman geçtiğini" belirtti.

Nash'in açıklamasına göre "Windows 7 Vista'dan daha hızlı olacak ve netbook (mini dizüstü) gibi düşük işlemci kapasitesine ve düşük hafızaya sahip donanımlarda daha verimli çalışacak."

Microsoft, Vista'nın Windows 7 piyasaya sürüldükten sonraki akibetiyle ilgili detaylı bir plana henüz sahip değilse de Mike Nash'in açıklamasına göre; Windows XP netbooklar üzerinde yeni işletim sisteminin piyasaya çıkışından sonra bir yıl daha kullanılmaya devam edecek.