Microsoft, Windows için ücretsiz virüs koruması sunacak



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft, Windows kullanıcılarına işletim sistemlerini virüslerden, casus yazılımlardan (spyware) ve trojan'lerden korumak için tasarlanmış yeni bir antivirüs paketi sunmayı planlıyor.

MorroYeni yazılımın kod adı şimdilik Morro olarak belirlendi ve bu yeni yazılım, Windows XP, Vista ve Windows 7 kullanıcılarına 2009'un ikinci yarısından itibaren ücretsiz olarak sunulacak.

Söylenenlere göre, yeni yazılım minimal sistem kaynağı kullanacak. Bu, şu demek; yazılım eski bilgisayarlarda da rahat bir şekilde çalışabilecek. Aslında Microsoft, Morro'nun özel olarak daha eski bilgisayarlar ve şu sıralar geliştirme sektöründe revaçta olan düşük maliyetli bilgisayarlar için tasarlandığını söylüyor. Minimal işlemci gereksinimlerine ek olarak Morro, çok küçük bant aralığı kullanacak şekilde geliştirildiğinden, geniş bantlı bağlantılara sahip olmayanlar için ideal hale geliyor.

Morro, Microsoft'un şu anda kullandığı ücretli hizmet olan Windows Live OneCare'in yerini alacak. Windows Live OneCare, yıllık 50 dolara kullanıcılara sunuluyordu.

Windows işletim sistemiyle birlikte sunulan ücretsiz bir anti virüs çözümü, ortalama kullanıcılar için büyük bir lütuf, üçüncü parti yazılım çözümleri içinse sorun anlamına geliyor. Paketlenmiş bir çözümün, anti tröst endişelerini arttıracağını farz edersek - McAfee ve Grisoft gibi birbiriyle rekabet halinde olan anti virüs şirketlerinin, şüphesiz mahkemeye başvuracaklarını göreceğiz - Microsoft'un Morro'yu bağımsız bir indirme olarak sunacağı düşünülüyor.

Morro iyi bir güvenlik sunarsa, o zaman Windows'un bu ücretsiz sürümünü seve seve kullanabilirsiniz fakat henüz üçüncü parti anti virüs yazılımınızı kullanmayı bırakmamanızı öneriyoruz. Anti virüs yazılım grupları, Morro'yla rekabet edebilmek için Morro'nun sağlayamadığı ek yararlı araçlar sunabilirler - şifre yöneticileri, kimlik hırsızlığı koruması ve tarayıcı-tabanlı e-dolandırıcılık koruması gibi mesela. Fakat Windows'u herhangi bir anti virüs yazılımı kullanmadan kullanıyorsanız, Morro kesinlikle hiç yoktan iyidir, üstelik bu korumayı da ücretsiz olarak sağlayacağı düşünülürse.