Nvidia İlk Mobil İşlemcisiyle Şaşırtmaya Devam Ediyor



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Nvidia geçtiğimiz günlerde lansmanını Barcelona'da yaptığı ilk mobil işlemcisi APX 2500 ile teknoloji meraklılarını şaşırtmaya devam ediyor.

Nvidia APX 2500Nividia, GoForce 6100 gibi anakartlarda entegre olarak sunulan yonga üretimini durdurup taşınabilir cihazlarda kullanılabilecek ilk mobil işlemcisi olan APX 2500'ü duyurdu. APX 2500, 750 MHz'lik ARM11 çekirdeğine ve Nvidia'dan bekleneceği üzere tamamen üstün grafik gücüyle yüklü olarak gelmekte. Windows Mobile işletim sistemi tabanlı taşınabilir bilgisayarlar için özel olarak üretilen bu işlemci endüstride ilk kez gerçekleştirilen 720p'lik video çözme desteğine sahip.

Bu görüntü işlemcisi 1-2 mega piksellik fotoğrafları işleyebilmekte ve hem görüntü hem de fotoğraf sabitlemesinde kullanılmakta. Ultra düşük güç tüketen GPU işlemcisi ise hem OpenGL ES 2.0 hem de Direct3D Mobile ile uyumlu çalışmakta. Yani Nvidia bu işlemcisi sayesinde bir yandan Windows mobil işletim sistemini hiç olmadığı kadar hızlı, bir yandan da daha önce hayal bile edemeyeceğimiz masaüstü bilgisayarı kalitesindeki grafikleri taşınabilir bilgisayarlara taşımış olacak.

APX 2500, biri HDMI ara birimiyle büyük ekranlara çıkış veren, diğeri de taşınabilir cihazın ekranına görüntü sağlayan iki adet görüntü çıkışından oluşmakta. 720p videoları canlı olarak çözebilme özelliği pazarda sadece APX 2500'ün sunduğu bir özellik. Nvidia bu işlemcisiyle Qualcomm, Broadcom, Freescale, Samsung, TI ve Marvell gibi büyük dünya devleriyle yarışa girdi.

Madalyonun öbür yüzüne baktığımız da ise, Intel'in geçtiğimiz günlerde Moorestown adlı işlemci serisiyle taşınabilir cihaz pazarına giriş yapacağı duyurusunu görmekteyiz. Bu duruma baktığımızda Nvidia'nın ARM'nin düşük güç tüketen mimarinden faydalanıp küçük cihazlarda uzun pil ömrü ve yüksek performans sağlayan işlemciler tasarlamaya yönelik olduğunu söyleyebiliriz.