Saniyede 2GB veri transferinin arkasındaki gerçekler



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Eğer donanım konusuna meraklıysanız muhtemelen kısa süre önce hızlı bir şekilde yayılan 24 SSD diskin RAID bağlandığı test videosunu izlemişsinizdir. Peki bu videonun arkaplanındaki gerçeklerden haberiniz var mı?

Samsung SSD ler özensiz bir biçimde yatıyorlarGeçtiğimiz günlerde 24 adet SSD sabit diskin RAID bağlanmasıyla yapılan bir testin videosu bir hayli konuşulmuştu. Güney Kore'deki bilgisayar meraklılarının yaptığı öne sürülen ve saniyede 2GB veri aktarım hızına ulaşılan bu testin aslında bir "viral marketing" (virütik reklamcılık) eseri olduğu ortaya çıktı.

Lakin test yine de gerçekliğini koruyor. Testte Intel'in Skulltrail platformundan yararlanılmış. Bu anakart üzerinde QX9770 işlemci, ATI Radeon HD 4870X2 ekran kartı, 4 GB DDR2 bellek ve ek olarak Areca 1680ix-24 RAID kartı ile Corsair HX100W güç kaynağı kullanılmış.

Test sonuçları mükemmel. Saniyede 2GB (2121.29MB/saniye) veri aktarımı yapabilen sistemde 700 MB'lık CD transferi 0,8 saniye, Microsoft Office'in tam kurulumu ise 0.5 saniye sürmüş.

Daha sonra bu test videosu popüler video ve donanım inceleme sitelerine yüklenerek videonun mümkün mertebe İnternet'te hızlı bir biçimde yayılması sağlanmış. Peki bu virütik reklamcılığı yapan kim? Bu testin müsebbibi aynı zamanda testte kullanılan her biri 256GB kapasiteye sahip 24 adet SSD diski sağlayan Samsung.

Samsung'u bu başarılı reklamdan dolayı kutlamamak elde değil. Ama bunun bir reklam ve prodüksiyon olduğunu bilmeden siz yine de evde 24 SSD diski RAID bağlamayı denemeyin. Ne olur ne olmaz, belki de kamera hilesidir.